Конарева, Ольга ПетрівнаКовальова, Наталя ВолодимирівнаСолтис, Інна ЄвгенівнаKonareva, Olga P.Kovalova, Nataliia V.Soltys, Inna Ye.2015-10-222015-10-222015Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. В.Гнатюка. Сер. Біол., Спец. вип.: Гідроекологія. – 2015. – № 3-4 (64). – С. 332-335.2078-2357https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/7387У роботі наведені результати оцінки якості морських вод навколо о. Зміїний в останні два роки (2013–2014), що отримані за допомогою визначення чисельності бактеріопланктону. Показана динаміка коливання чисельності бактерій, що свідчить про мезотрофний та евтрофний статус вод, які за ступенем чистоти відносяться до трьох категорії якості: чисті, досить чисті та слабо забруднені природні води. Наведені результати кореляційного аналізу чисельності бактеріопланктону з іншими параметрами вод, які свідчать про наявність тісного зв’язку з прозорістю, хлорофілом, амонійним азотом та індексом TRIX, що служить підтвердженням достовірності оцінки якості вод, яка визначена за допомогою чисельності бактеріопланктону.The results of marine water quality assessment near the Zmiinyi Island during two past years (2013- 2014) received during bacterioplankton number determination have been presented in the paper. Dynamics of variations in bacteria number has been demonstrated, which points at mesotrophic and eutrophic status of the waters belonging according to their purity level to three quality categories: ‘Clean’, ‘Clean enough’ and ‘Slightly polluted’ natural waters. The results of correlation analysis of bacterioplankton number with the other water parameters have been presented showing the presence of close connection with transparency, chlorophyll, ammonium nitrogen and the TRIX trophic index, which confirms reliability of water quality assessment made using bacterioplankton number.ukбактеріопланктон, Чорне море, острів Зміїний, прибережні водиbacterioplankton, Black Sea, Zmiinyi Island, coastal waterМікробіологічні аспекти якості прибережних вод острова ЗміїнийMicrobiological aspects of the Zmiinyi island coastal waters qualityArticle