Курятников, Владислав ВолодимировичKuriatnykov, Vladyslav V.Мазур, С.2025-07-212025-07-212025Мазур С. Вимірювання активності радіонуклідів у воді та в продуктах харчування / С. Мазур // Матеріали до 81-ї звітної студентської наукової конференції ОНУ імені І. І. Мечникова. Секція «Гідрометеорологія і екологія». Підсекції: «Агрометеорологія та агроекологія», «Військова метеорологія», «Водні біоресурси та аквакультура», «Гідрологія суші», «Екологія», «Екологічне право і контроль», «Метеорологія і кліматологія», «Океанологія та гідрографія», «Технології захисту навколишнього середовища» (Одеса, 23–25 квіт. 2025 р.) [Електронний ресурс]. – Електрон. текст. дані (1 файл : 14,5 МБ). – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2025. – С. 468–472.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/42029Актуальність дослідження: Іонізуючі випромінювання при впливі на організм людини можуть викликати два види ефектів, які клінічною медициною відносяться до хвороб: детерміновані порогові ефекти (променева хвороба, променевий опік, катаракта) спостерігаються при дозах більше 1 Гр та стохастичні безпорогові ефекти (злоякісні пухлини, лейкози). Штучні радіонукліди та продукти їхнього розпаду, які є канцерогенними отрутами у Cs та у Sr, підвищують радіаційний фон. Також вони включаються до біологічних циклів міграції і надходять з питною водою та продуктами харчування безпосередньо в організм тварин і людини, тим самим створюють множинність джерел зовнішнього та внутрішнього опромінення населення. Мета роботи: Опанування методики визначення об'ємної та питомої активності гамма-випромінюючих радіонуклідів цезію-137 і калію-40 у воді, продуктах харчування та інших об'єктах навколишнього середовища з використанням гамма-радіометра. Вимірювання активності радіонуклідів у воді та харчових продуктах необхідне: для оцінки радіаційної безпеки, контролю за дотриманням нормативів, запобігання надходженню забруднених продуктів до споживача, моніторингу радіаційного забруднення після аварій.ukіонізуюче випромінюваннярадіонуклідштучні радіонуклідиактивність радіонуклідіврадіаційна безпекарадіаційне забрудненняконтроль радіонуклідів у водіконтроль радіонуклідів у продуктах харчуванняG2 Технології захисту навколишнього середовищаВимірювання активності радіонуклідів у воді та в продуктах харчуванняArticle