Шолкова, Катерина Олександрівна2020-03-172020-03-172018Шолкова, К. О. Їжа в контексті традиційної календарної обрядовості українців : дипломна робота магістра / К. О. Шолкова. – Одеса, 2018. – 99 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/27477Їжа є одними з важливих елементів традиційної матеріальної культури кожного народу, адже саме в ній відображається народний побут, господарювання людей, їх смаки та уподобання. Тому процеси виникнення їжі та продуктів харчування, їх становлення та розвитку, функціонування в певні історичні періоди, специфіка виготовлення були і є предметом дослідження учених різних галузей знань, зокрема етнографів, істориків, мовознавців. Погляд на кулінарне мистецтво як на одну із основ укріплення сім'ї і в соціальному, і в оздоровчому відношенні став нині повсюдним, домінуючим. Різко виріс інтерес самого широкого кола людей до питань історії, теорії та практики кулінарії, до придбання та вивчення кулінарної літератури. А це стимулює випуск кулінарних книг, кулінарної літератури.ukкулінарне мистецтвокулінаріякультура харчуванняїжа в звичаях та обрядах весняно-літнього циклуїжа в обрядодіях осіннього та зимового циклу свят032 історія та археологіяЇжа в контексті традиційної календарної обрядовості українцівFood in the context of traditional calendar ceremonialism of UkrainiansDiplomas