Топораш, М. К.Моцний, І. І.Сурділль, П.Чеботар, Сабіна ВіталіївнаЧеботарь, Сабина ВитальевнаChebotar, Sabina V.2022-01-192022-01-192021Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/323041RS хромосома жита (Secale sereale L.) широко застосовується при інтрогресивній гібридизації з м’якою пшеницею (Triticum aestivum L.) для перенесення генів стійкості до борошнистої роси (Pm8), стеблової (St31), листової (Lr26) та смугастої (Yr9) іржі (Singh et al., 2015), а також для підвищення врожайності та толерантності пшениці до несприятливих кліматичних умов (Howell et al., 2014). Наявність в 1RS хромосомі Sec‑1 локусу, що кодує запасні білки жита секаліни та втрата гліадинових і глютенінових локусів з заміщених 1AS або 1BS хромосом пшениці негативно впливає на хлібопекарські характеристики борошна (Dhaliwal, MacRitchie, 1990).ukлінії м’якої пшеницімаркериKASP‑аналізхромосоми житаKASP‑аналіз інтрогресивних ліній м’якої пшениці за допомогою маркерів специфічних до 1R хромосоми житаArticle