Скавінська, Олександра Олександрівна2022-05-302022-05-302021Скавінська О. О. Біотехнологія кисломолочного напою на основі Lactobacillus plantarum ОНУ 355 = Biotechnology of fermented milk drink based on Lactobacillus plantarum ONU 355 : Дипломна робота бакалавра . – Одеса, 2021. – 37 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/33011Створено біотехнологію виробництва кисломолочного напою на основі бактерій штаму L. plantarum ОНУ 355. Проведено дослідження продукту на наявність дріжджів, а також небажаних мікроорганізмів – пліснявих грибів. Кількість життєздатних клітин лактобацил складала у заквасці ( 8,0 ± 1,1) х 1012 КУО/мл, а у кисломолочному напої – (2,2 ± 0,5) х 1012 КУО/мл. У кисломолочному напої не було виявлено пліснявих грибів, а кількість дріжджів відповідала нормам, а саме становила 30,0 ± 3,0 КУО/мл. Активна та титрована кислотність закваски становила 5,0 і 100°Т відповідно, готового кисломолочного напою – 5,5 і 110°Т, що відповідає діючим ДСТУ. Дипломну роботу викладено на 35 сторінках, вона містить 5 таблиць, 7 рисунків та технологічну схему. Наведено посилання на 41 джерела літератури (13 кирилицею та 28 латиницею). The biotechnology of production of sour-milk drink based on bacteria of strain of L. plantarum ONU 355 was created. Detection of yeasts, and also undesirable microorganisms – molds in the product was carried out. The number of viable lactobacilli cells in the starter was (8,0 ± 1,1) x 1012 CFU/ml, and in the fermented milk drink – (2,2 ± 0,5) x 1012 CFU/ml. No fungi were detected in the sour milk drink, and the amount of yeasts corresponded to the normatives, namely 30,0 ± 3,0 CFU/ml. The active and titrated acidity of the starter was 5,0 and 100 ° T, respectively, the ready sour milk drink – 5,5 and 110 °T, which corresponds to the current standarts.uk162 біотехнології та біоінженеріябіотехнологіяL. plantarum ОНУ 355кисломолочні продуктиbiotechnologyL. plantarum ONU 355fermented dairy productsБіотехнологія кисломолочного напою на основі Lactobacillus plantarum ОНУ 355Biotechnology of fermented milk drink based on Lactobacillus plantarum ONU 355Diplomas