Тищенко, Неля Олегівна2020-08-272020-08-272018Тищенко, Н. О. Вплив обмеження харчового рвціону на показники крові у хворих на цукровий діабет = Influence of dietary restriction on blood parameters in patients suffering from diabetic mellitus / Н. О. Тищенко; наук. кер.: Т. В. Гладкій; ОНУ ім. І. І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. фізіології людини та тварин. – Одеса, 2018. – 55 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/28489Метою дослідження було вивчення показників крові хворих на цукровий діабет, що пройшли курс навчання в діабетичних школах і користуються правилом «хлібної одиниці» з метою регуляції вуглеводного навантаження харчового раціону. При цьому в крові хворих на цукровий діабет як чоловіків, так і жінок відзначили зменшення вмісту еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів в порівнянні з показниками крові хворих, що здійснюють компенсацію глікемії іншими засобами. Показано, що у осіб, які користувались традиційними методами для підтримки вмісту глюкози в крові, вміст холестерину і сечовини у плазмі крові було на 20 % і 10-12 % вищим, відповідно, ніж у осіб, які регулювали свій раціон за допомогою правила «хлібної одиниці». Роботу викладено на 55 сторінках, вона містить 7 таблиц, 3 рисунка та 1 додаток.. Наведено посилання на 63 джерела літератури кирилицею і 4 - латиницею.The aim of the study was to study the blood parameters of diabetic patients who studied in diabetes schools and use the “bread unit” rule to regulate carbohydrate load. A decrease in the content of erythrocytes, hemoglobin, and leukocytes in the blood of patients with diabetes mellitus was found in comparison with patients who did not limit their diet. It was shown that individuals who used traditional methods to maintain glucose content had cholesterol and urea levels in the blood by 20 and 10-12%, respectively, than those who regulated the diet using the bread unit rule. This paper describes the 55 page, it comprises a table 7 and figure 3. Leading references to source literature Cyrillic 63 and 4 works in Latin.uk091 біологіяцукровий діабет«хлібна одиниця»показники кровіВплив обмеження харчового раціону на показники крові у хворих на цукровий діабетInfluens of dietary restriction on blood parameters in patients suffering from diabetic mellitusDiplomas