Солдаткіна, Людмила МихайлівнаЛітвінова, ВікторіяSoldatkina, Liudmyla M.2024-10-082024-10-082024Солдаткіна Л. Адсорбційне вилучення антоціанів червоної троянди на волокнистому катіоніті ФИБАН К-1 // Л. Солдаткіна, В. Літвінова // Інноваційні напрями розвитку хімії – 2024 [Електронний ресурс] : тези доп. 1 наук. конф. з міжнар. участю (Одеса, 9–11 верес. 2024 р.) / за ред.: к.х.н., доц. Менчука В. В., д.х.н., проф. Марцинко О. Е., к.х.н., доц. Гузенко О. М., к.х.н., доц. Тимчук А. Ф., к.х.н., доц. Снігура Д. В. – Електрон. текст. дані (1 файл : 4,3 МБ). – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2024. – С. 107.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39435Антоціани – водорозчинні рослинні барвники, що відносяться до флавоноїдів та володіють антиоксидатною активністю. В останні роки дослідники особливу увагу приділяють пошуку нових економічних і легкодоступних джерел антоціанів, для того щоб використовувати антоціани як функціональні інгредієнти для виробництва харчових добавок, дієтичних продуктів і лікарських засобів. Троянди культивуються по всьому світу в декоративних, косметичних і лікувальних цілях і є перспективним джерелом антоціанів. В залежності від сорту пелюстки троянд містять різні антоціани, але до основних належать 3,5-диглюкозиди ціанідину, пеонідину або пеларгонідину. Мета роботи: визначити фізико-хімічні закономірності адсорбційного вилучення антоціанів червоної троянди на волокнистому катіоніті ФИБАН К-1 та провести моделювання кінетики адсорбційного процесу.ukадсорбційне вилученняджерела антоціанівволокнистий катіонітАдсорбційне вилучення антоціанів червоної троянди на волокнистому катіоніті ФИБАН К-1Article