Хамідов, Максим Михайлович2025-05-272025-05-272024Хамідов, М. М. Вплив типу упаковки на тривалість зберігання рибних продуктів = Influence of packaging type on the shelf life of fish products : кваліфікаційна робота магістра / М. М. Хамідов. – Одеса, 2024. – 68 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/41545У сучасних умовах ринок рибних продуктів вимагає використання ефективних технологій зберігання, що забезпечують високу якість продуктів та безпечність для споживачів. Метою кваліфікаційної роботи магістра став аналіз впливу різних типів упаковки на збереження якості та безпеки рибних продуктів, зокрема порівняння пластикової, паперової та біорозкладної упаковок. У кваліфікаційній роботі магістра досліджується вплив різних типів упаковки на тривалість зберігання рибних продуктів, зокрема, на їх якість, свіжість і безпеку для споживачів. Забезпечення довготривалого зберігання рибних продуктів є однією з основних задач харчової промисловості, оскільки ці продукти мають високу схильність до псування через швидке розвиток мікроорганізмів та окислення. Робота охоплює аналіз різних видів упаковки, таких як пластикові пакети, вакуумні упаковки, герметичні контейнери, а також новітні матеріали, що використовуються для збереження рибних продуктів. Окремо розглянуто вплив технологій, що використовуються при упаковці, на збереження органолептичних характеристик, таких як запах, колір та текстура риби. В ході дослідження були проведені порівняння ефективності різних типів упаковки при зберіганні рибних продуктів в умовах низьких температур, а також при впливі зовнішнього середовища (вологість, температура, світло). Висновки роботи містять рекомендації щодо вибору типу упаковки для рибних продуктів в залежності від їх виду, умов транспортування та зберігання, а також для забезпечення високого рівня безпеки харчових продуктів.In today's environment, the fish products market requires the use of efficient storage technologies that ensure high product quality and safety for consumers. The aim of the master's thesis was to analyze the impact of different types of packaging on the quality and safety of fish products, in particular, to compare plastic, paper and biodegradable, packaging. The master's thesis investigates the impact of different types of packaging on the shelf life of fish products, in particular, on their quality, freshness and safety for consumers. Ensuring long-term storage of fish products is one of the main tasks of the food industry, as these products are highly susceptible to spoilage due to the rapid development of microorganisms and oxidation. The paper covers the analysis of various types of packaging, such as plastic bags, vacuum packaging, hermetic containers, and the latest materials used to preserve fish products. The impact of the technologies used in packaging on the preservation of organoleptic characteristics, such as smell, color and texture of fish, is also considered. The study compared the effectiveness of different types of packaging in storing fish products at low temperatures and under the influence of the environment (humidity, temperature, light). The conclusions of the study contain recommendations for choosing the type of packaging for fish products depending on their type, transportation and storage conditions, as well as for ensuring a high level of food safety.uk207 водні біоресурси та аквакультураохорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсівмагіструпаковкарибні продуктитермін зберіганняякістьбезпекамодифіковане атмосферне середовищехарчова промисловістьpackagingfish productsshelf lifequalitysafetymodified atmospheric environmentfood industryВплив типу упаковки на тривалість зберігання рибних продуктівInfluence of packaging type on the shelf life of fish productsDiplomas