Страшнова, Ірина ВалентинівнаТкаченко, Федір ПетровичЧигріна, Євгенія ІгорівнаStrashnova, Iryna V.Tkachenko, Fedir P.Chigrina, Je.I.2024-06-072024-06-072024Страшнова І. В. Антимікробна активність олій з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихи / І. В. Страшнова, Ф. П. Ткаченко, Є. І. Чигріна // Мікробіологія і біотехнологія. – 2024. – № 1(60). – С. 22–35.2076-0558https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/38306Наразі не втрачає своєї актуальності пошук нових альтернативних ефективних джерел для отримання сполук з антимікробною активністю. Мета. Дослідити антимікробну активність олій, отриманих методом холодного пресування з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихи. Методи. Антимікробну дію олій з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи щодо штамів індикаторних мікроорганізмів Staphylococcus aureus АТСС 25923, Micrococcus luteus АТСС 4698, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Bacillus subtilis АТСС 6633, Kocuria rhizophila DSM 3480, Escherichia coli АТСС 25922, Proteus vulgaris АТСС 6896, Salmonella enterica NCTC 6017, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440 та Candida albicans АТСС 18804 визначали на напіврідкому середовищі LB методом лунок. Результати. Усі протестовані рослинні олії проявили антимікробну активність щодо окремих штамів грампозитивних і грамнегативних бактерій, але виявилися неефективними проти B. subtilis, P. aeruginosa, P. putida та еукаріотичного мікроорганізму C. albicans. Штами грампозитивних бактерій виявилися більш чутливими до дії усіх трьох видів рослинних олій. Найбільш чутливим був штам M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту якого перевищували 16 мм за впливу усіх протестованих олій. Кращу ефективність щодо чутливих тест-штамів індикаторних мікроорганізмів проявила олія з насіння гарбуза. Висновки. Рослинні олії, отримані методом холодного пресування з насіння гарбуза, кісточок винограду і плодів обліпихи, проявили варіатив- ну антимікробну активність, яка кращою була у олії з насіння гарбуза. До її впливу найчутливішими були штами K. rhizophila DSM 3480 і M. luteus АТСС 4698, розміри зон відсутності росту яких склали 16,5 ± 0,1 мм і 16,3 ± 0,2 мм, відповідно. Проведення подальших досліджень необхідне для визначення хімічного складу і кількісної оцінки біоактивних сполук цих олій, а також механізму їх дії на клітини мікроорганізмів.Currently, the search for new alternative effective sources for obtaining compounds with antimicrobial activity does not lose its relevance. Aim. To investigate the antimicrobial activity of oils obtained by cold pressing from pumpkin seeds, grape seeds and sea-buckthorn fruits. Methods. Antimicrobial activity of oils from pumpkin seeds, grape seeds and sea-buckthorn fruits against strains of indicator microorganisms Staphylococcus aureus АТСС 25923, Micrococcus luteus АТСС 4698, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Bacillus subtilis АТСС 6633, Kocuria rhizophila DSM 3480, Escherichia coli АТСС 25922, Proteus vulgaris АТСС 6896, Salmonella enterica NCTC 6017, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440 and Candida albicans АТСС 18804 was determined on semi-liquid LB medium by the well method. Results. All tested plant oils showed antimicrobial activity against certain strains of Gram-positive and Gram-negative bacteria, but were ineffective against B. subtilis, P. aeruginosa, P. putida and the eukaryotic microorganism C. albicans. Strains of Gram-positive bacteria were more sensitive to the action of all three types of plant oils. The most sensitive strain was M. luteus ATCC 4698, the size of which zones of no growth exceeded 16 mm under the influence of all tested oils. Pumpkin seeds oil was more effective against sensitive test strains of indicator microorganisms. Conclusions. Plant oils obtained by cold pressing from pumpkin seeds, grape seeds and sea-buckthorn fruits showed variable antimicrobial activity, which was better in pumpkin seeds oil. K. rhizophila DSM 3480 and M. luteus ATCC 4698 strains were the most sensitive to its influence, the sizes of the zones of no growth were 16.5 ± 0.1 mm and 16.3 ± 0.2 mm, respectively. Further researches are necessary to determine the chemical composition and quantitative assessment of the bioactive compounds of these oils, as well as the mechanisms of their action on the cells of microorganisms.ukантимікробна активністьрослинні оліїіндикаторні мікроорганізмиantimicrobial activityplant oilsindicator microorganismsАнтимікробна активність олій з насіння гарбуза звичайного, кісточок винограду і плодів обліпихиAntimicrobial activity of oils from pumkin seeds, grape seeds and sea-buckthorn fruitsArticlehttps://doi.org/10.18524/2307-4663.2024.1(60).300240615.281.9 : 665.3542307-4663