Білоусов, Віктор Сергійович2025-02-272025-02-272024Білоусов, В. С. Характеристика протимікробної активності нових похідних куркумінового ряду = The characteristics of antimicrobial activity of new curcumin derivatives : кваліфікаційна робота магістра / В. С. Білоусов. – Одеса, 2024. – 57 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/40671У роботі представлено результати дослідження протимікробної активності похідних куркуміну щодо штамів Pseudomonas aeruginosa. Зокрема, вивчено вплив похідних куркуміну на формування біоплівки, процес їх дозрівання та ріст планктонних форм бактерій. Отримані результати демонструють, що модифіковані похідні куркуміну перешкоджають адгезії бактеріальних клітин при формуванні біоплівок, а також пригнічують зростання планктонних форм мікроорганізмів. Встановлено, що похідні куркуміну пригнічують планктонну форму P. aeruginosa ATCC 10145 та P. aeruginosa ATCC 9027, тоді як P. aeruginosa ATCC 15692 залишався нечутливим. Серед досліджуваних сполук найвищу протимікробну активність показав Zn-комплекс куркуміну, перевершуючи природний куркумін на 20–35%.The study presents the results of investigating the antimicrobial activity of curcumin derivatives against Pseudomonas aeruginosa strains. Specifically, the research examined the effects of curcumin derivatives on biofilm formation, their maturation process, and the growth of planktonic bacterial forms. The findings demonstrate that modified curcumin derivatives hinder bacterial cell adhesion during biofilm formation and suppress the growth of planktonic forms of microorganisms It was established that curcumin derivatives inhibit planktonic forms of P. aeruginosa ATCC 10145 and P. aeruginosa ATCC 9027, whereas P. aeruginosa ATCC 15692 remained resistant. The initial biofilm formation by P. aeruginosa ATCC 10145 and P. aeruginosa ATCC 9027 was suppressed by the tested compounds, whereas P. aeruginosa ATCC 15692 showed resistance to their action. Mature biofilms were less sensitive: inhibition was observed only for P. aeruginosa ATCC 9027 biofilms. Among the tested compounds, the Zn-complex of curcumin exhibited the highest antimicrobial activity, outperforming natural curcumin by 20–35%.uk091 біологія та біохіміямікробіологія і вірусологіямагістрPseudomonas aeruginosaкуркумінбіоплівкипланктонні формипротимікробна активністьcurcuminbiofilmplanktonic formsantimicrobial activityХарактеристика протимікробної активності нових похідних куркумінового рядуThe characteristics of antimicrobial activity of new curcumin derivativesDiplomas