Григоренко, Володимир Олександрович2022-01-272022-01-272020Григоренко, В. О. Адгезивні властивості колекційних та ізольованих з винограду Agrobacterium spp. = Adhesive properties of collection and isolated from grape strains of Agrobacterium spp. : дипломна робота магістра. – Одесса, 2020. – 59 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/32409Проведено дослідження бактерій роду Agrobacterium, як колекційних штамів, так і диких штамів, виділених з виноградників. Адгезивна активність бактерій досліджених штамів становила від (8,7 ± 1,9) × 106 КУО/мл до (2,4 ± 0,2) × 108 КУО/мл. Обробка ферментом протеїназою К зменшувала кількість прикріплених клітин штаму A. tumefaciens pJZ на поверхні картоплі та моркви, що свідчить про участь в прикріпленні адгезинів білкової природи. Виявлено, що деякі рослини, які ростуть поряд з виноградом, можуть слугувати резервуаром інфекції – до їх коренів можуть прикріплюватися патогенні агробактерії, що було з’ясовано методом флуоресцентної мікроскопії. До коренів Torilis arvensis агробактеріїї не прикріплялися. Дипломну роботу викладено на 59 сторінках, вона містить 17 рисунків. Наведено посилання на 68 джерел літератури (4 кирилицею 64 латиницею).uk091 біологіяAgrobacteriumадгезивні властивостіздатність до прикріпленняGFP-міткаadhesive propertiesability to attachGFP-labelАдгезивні властивості колекційних та ізольованих з винограду Agrobacterium spp.Adhesive properties of collection and isolated from grape strains of Agrobacterium spp.Diplomas