Варбанець, Л. Д.Шубчинський, В. В.Похил, С. І.Сейфулліна, Інна ЙосипівнаШматкова, Н. В.Самбурський, С. Е.Сейфуллина, Инна ИосифовнаSeifullina, Inna Y.2018-10-292018-10-292009Укр. біохім. журнhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19300Одержано ліпополісахаріди (ЛПС) трьох штамів бактерії Pragia fontium, які модифікували ком- плексними сполуками германію (IV) – з 2-амінобензоїлгідразоном саліцилового альдегіду (2-NH2-H2Bs), 2-гідроксибензоїлгідразоном саліцилового альдегіду (2-ОH-H2Bs) і нікотиноїлгідразоном саліцилового альдегіду (Н2Ns). Модифікацію ЛПС було підтверджено ІЧ-спектрометричним методом. Результати порівняльних досліджень свідчать, що тільки ЛПС P. fontium штаму 20125, який модифіковано коор- динаційною сполукою германію з 2-ОH-H2Bs, не має пірогенної дії. В реакціях подвійної імунодифузії в агарі в гомологічній системі виявлено, що всі модифіковані ЛПС, на відміну від нативних, повністю втрачають антигенну активність.ukPragia fontiumліпополісахаридинативні і модифіковані координаційними сполуками германіюпірогенна і антигенна діялипополисахаридынативные и модифицированные координационными соединениями германияпирогенная и антигенная активностьlipopolysaccharidesnative and modified by coordinative compounds of germaniumpyrogenic and antigenic actionБіологічна активність нативних і модифікованих ліпополісахаридів pragia fontiumБиологическая активность нативных и модифицированных липополисахаридов Pragia fontiumBiological activity of native and modified lipopolysaccharides of pragia fontiumArticle