Soldatkina, Liudmyla M.Novotna, V. O.Salamon, I.Солдаткіна, Людмила МихайлівнаНовотна, В. О.Шаламон, І.Солдаткина, Людмила МихайловнаНовотная, В. А.Шаламон, И.2017-04-032017-04-032017Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/9629The effect of pH, light and temperature on degradation of anthocyanins in acidic aqueous extracts of chokeberries, elderberries and blackberries was studied. The degradation of anthocyanins in berry extracts under influence of pH, light and temperature followed the first-order reaction kinetics. Anthocyanins of chokeberry extracts had the highest values of rate constants of degradation. Anthocyanins of blackberry extracts had the highest values of half-life time. The temperature dependences of the rate of anthocyanin degradation were described by the Arrhenius equation. Activation energies of anthocyanin degradation were 5.7, 10.1 and 15.0 kJ/mol at pH=2, respectively, for chokeberry, elderberry, and blackberry аnthocyaninsВивчено вплив рН, світла і температури на деструкцію антоціанів у кислих водних екстрактах ягід аронії, бузини і ожини. Показано, що процес деструкції антоціанів ягід під впливом рН, світла і температури описується рівнянням кінетики першого порядку. Знайдено, що для антоціанів ягід аронії спостерігаються найвищі значення констант швидкості деструкції, а для антоціанів ягід ожини – найвищі значення часу напіврозпаду. Температурні залежності швидкості деструкції антоціанів ягід описані за допомогою рівняння Арреніуса. Розраховані енергії активації процесу деструкції антоціанів при рН=2, які дорівнюють відповідно для антоціанів аронії, бузини і ожини 5,7, 10,1 і 15,0 кДж/моль.Изучено влияние рН, света и температуры на деструкцию антоцианов в кислых водных экстрактах ягод аронии, бузины и ежевики. Показано, что процесс деструкции антоцианов ягод под влиянием рН, света и температуры описывается уравнением кинетики первого порядка. Найдено, что для антоцианов ягод аронии характерны самые высокие значения констант скорости деструкции, а для антоцианов ягод ежевики – самые высокие значения времени полураспада. Температурные зависимости скорости деструкции антоцианов ягод были описаны с помощью уравнения Аррениуса. Рассчитаны энергии активации процесса деструкции антоцианов при рН=2, которые равны соответственно для антоцианов ягод аронии, бузины и ежевики 5.7, 10.1 и 15.0 кДж/моль.enchokeberryelderberryblackberryanthocyaninskinetics of degradationароніябузинаожинаантоціаникінетика деструкціїаронияежевикаантоцианыкинетика деструкцииDegradation kinetics of anthocyanins in acidic aqueous extracts of berriesКінетика деструкції антоціанів у кислих водних екстрактах ягідКинетика деструкции антоцианов в кислых водных экстрактах ягодArticle