Іщенко, Надія Василівна2024-12-252024-12-252024Іщенко, Н. В. Визначення залежності вмісту біологічно активних речовин в екстрактах Spinacia oleracea від умов екстрагування = Derermination of the dependence of content of biologically active substances in extracts of Spinacia oleracea on the conditions of extraction : кваліфіційна робота магістра / Н. В. Іщенко. – Одеса, 2024. – 58 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/40240Дипломна робота виконана на кафедрі фармакологіі та технології ліків Одеського національного університету імені І.І. Мечникова і присвячена оптимізації умов екстракції для максимального вилучення біологічно активних речовин з листя Spinacia oleracea залежноє Мета роботи полягала в дослідженні залежності кількості вилучених біологічно активних речовин з Spinacia oleracea від умов екстракції. За отриманими даними було показано, що 70 % етанол є оптимальним екстрагентом для максимального вилучення флавоноїдів, хлорофілу, поліфенольних сполук та кислоти аскорбінової зі свіжого листя Spinacia oleracea методом мацерації. Для максимального вилучення каротиноїдів, гідроксикоричних та органічних кислот необхідно проводити попереднє кип’ятіння екстракту зі зворотним холодильником. Максимальну антиоксидантну дію виявляють екстракти, виготовлені методом мацерації та з попереднім кип’ятінням з використанням 70% етанолу. На основі густого екстракту з листя Spinacia oleracea була створена 5% мазь, яка проявила протизапальну дію на моделі гістамін-індукованного запалення. Було також досліджено, що експериментальна мазь володіє анальгетичною дією, зменшуючи больову реакцію в 1,6 разів, але поступається дії анестезину в складі мазі.uk226 фармація, промислова фармаціяфармаціямагістрекстракт Spinacia oleraceaбіологічно активні речовинивміствітамінимінералиВизначення залежності вмісту біологічно активних речовин в екстрактах Spinacia oleracea від умов екстрагуванняDerermination of the dependence of content of biologically active substances in extracts of Spinacia oleracea on the conditions of extractionDiplomas