Ачкасова, Вікторія Юріївна2019-02-282019-02-282016Ачкасова, В. Ю. Твердозерність і вміст білка у зернах сортів ярої пшениці (Triticum aestivum L.) : дипломна робота бакалавра / В. Ю. Ачкасова; наук. кер. С. В. Чеботар; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. генетики та молекулярної біології. – Одеса, 2016. – 36 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/22314Проаналізовано текстуру ендосперму зерна 28 сортів пшениці м'якої ярої переважно української селекції, а саме визначення показника твердозерності та виявлення кореляційної залежності між ним та вмістом білка в зерні. Показано, що серед досліджених сортів є мякозерний сорт Аншлаг; сорти з середньою твердозерністю - Дніпрянка, Скороспілка 95, Краса Полісся; твердозерні сорти - Срібнянка, Елегія миронівська, Етнос, Наташа, Ажурна, Харківська ЗО, Торчиньска; дуже твердозерні - Скороспілка 98, Ланка, Недра, Катюша, Вітка, Скороспілка 99, Рання 93, АХРСВ; та екстра твердозерні - Героїня, Харківська 26, Сюїта, Євдокія, Колективна З, Стависька, Печерянка, Струна миронівська, Етюд. Позитивної кореляційної залежності між показниками твердозерності та вміст білка - не виявлено.uk6.040102 біологіяпшениця м’якатвердозерністьм’якозерністьпуроіндолінигени Ріпа-D l, Pinb-DlТвердозерність і вміст білка у зернах сортів ярої пшениці (Triticum aestivum L.)Hardness and protein content of grains spring wheat varieties {Triticum aestivum L.)Diplomas