Суханов, Олексій Олегович2024-10-102024-10-102024Суханов, О. О. Агрокліматична оцінка еталонних врожаїв ячменю в Тернопільській області = Agroclimatic assessment of reference barley yields in the Ternopil oblast : кваліфікаційна робота бакалавра / О. О. Суханов. – Одеса, 2024. – 73 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39469Ярий ячмінь – друга зернова культура в Україні після озимої пшениці. Ячмінь – одна з найбільш стародавніх культур. Історія культури ячменю виходить з глибокої давнини. Деякі дослідники вважають, що саме ячмінь є першим окультуреним злаком. У районах Близького Сходу (Ірак, Сирія, Йорданія) ячмінь був відомий близько 8 тис. років до н. е., у Туркменістані – з V– IV, а в Закавказзі – з II тисячоліття до н. е. У Європу ячмінь завезено з Малої Азії в IV– III тисячолітті до н. е., а звідти приблизно в той самий час до Молдови та України [1, 2, 3].uk103 науки про Землюгідрометеорологіябакалаврагрокліматичні умовиТернопільська областьярий ячміньсортиурожайністьАгрокліматична оцінка еталонних врожаїв ячменю в Тернопільській областіAgroclimatic assessment of reference barley yields in the Ternopil oblastDiplomas