Масленніков, Євген ІвановичMaslennikov, Yevhen I.Масленников, Евгений Иванович2021-08-092021-08-092020Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління = Market economy: modern management theory and practicehttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/31469У статті досліджено теоретичні і методичні засади механізму забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості в умовах глобалізації. Досліджено взаємозв’язок дефініцій економічної безпеки та конкурентоспроможності. Доведено, що динамічний процес впровадження управлінських рішень на підприємствах харчової промисловості є базовим для підвищення рівня конкурентоспроможності та стабілізації економічної безпеки, що характеризується особливостями суб’єктів господарювання та стратегічним розвитком. У концептуальній моделі запропонованого механізму за допомогою сукупності організаційних, адміністративних, економічних, фінансових та соціальних методів та інструментальної підтримки виконуються функції, які забезпечують та підтримують ефективність функціонування суб’єкта господарювання під впливом відповідних факторів. Проаналізовано парадигму механізму, який характеризується взаємопов’язаною сукупністю сегментних компонентів, які у процесі взаємодії та обґрунтованих прийомів, методів, підходів та інших інструментів забезпечують зміни у визначеній системі, що дозволить отримати певні результати. Доведено, що процес забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості потребує використання удосконалених інструментів багатопараметричного застосування – стратегічного планування та застосування форсайт-технологіі. Обґрунтовано, що механізм забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості повинен враховувати вплив ринкових механізмів, саморегулювання та самоорганізації у внутрішньогалузевому середовищі.The article investigates the theoretical and methodological principles of the mechanism of ensuring economic security and competitiveness of food industry enterprises in the context of globalization. The relationship between the definitions of economic security and competitiveness has been studied. It is proved that the dynamic process of implementation of management decisions in the food industry is the basis for increasing the level of competitiveness and stabilization of economic security, which is characterized by the characteristics of economic entities and strategic development. The conceptual model of the proposed mechanism, through a set of organizational, administrative, economic, financial and social methods and instrumental support, performs functions that ensure and maintain the efficiency of the entity under the influence of relevant factors. The paradigm of the mechanism, which is characterized by an interconnected set of segmental components, which in the process of interaction and sound techniques, methods, approaches and other tools provide changes in a particular system, which will obtain certain results. It is proved that the process of ensuring economic security and competitiveness of food industry enterprises requires the use of advanced tools of multiparameter application - strategic planning and application of foresight technology. It is substantiated that the mechanism of ensuring economic security and competitiveness of food industry enterprises should take into account the influence of market mechanisms, self-regulation and self-organization in the intraindustry environment.В статье исследованы теоретические и методические основы механизма обеспечения экономической безопасности и конкурентоспособности предприятий пищевой промышленности в условиях глобализации. Исследована взаимосвязь дефиниций экономической безопасности и конкурентоспособности. Доказано, что динамический процесс внедрения управленческих решений на предприятиях пищевой промышленности является базовым для повышения уровня конкурентоспособности и стабилизации экономической безопасности, характеризуется особенностями субъектов хозяйствования и стратегическим развитием. В концептуальной модели предложенного механизма с помощью совокупности организационных, административных, экономических, финансовых и социальных методов и инструментальной поддержки выполняются функции, которые обеспечивают и поддерживают эффективность функционирования предприятия под влиянием соответствующих факторов. Проанализирована парадигма механизма, который характеризуется взаимосвязанной совокупности сегментных компонентов, которые в процессе взаимодействия и обоснованных приемов, методов, подходов и других инструментов обеспечивают изменения в определенной системе, что позволит получить определенные результаты. Доказано, что процесс обеспечения экономической безопасности и конкурентоспособности предприятий пищевой промышленности требует использования усовершенствованных инструментов многопараметрического применения – стратегического планирования и применения форсайт-технологии. Обосновано, что механизм обеспечения экономической безопасности и конкурентоспособности предприятий пищевой промышленности должен учитывать влияние рыночных механизмов, саморегулирования и самоорганизации в внутриотраслевом среде.ukекономічна безпекаконкурентоспроможність підприємствахарчова промисловістьекономічний розвитокглобалізаціяэкономическая безопасностьконкурентоспособность предприятияпищевая промышленностьэкономическое развитиеглобализацияeconomic securityenterprise competitivenessfood industryeconomic developmentglobalizationКонцептуальна модель механізму забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловостіConceptual model of the mechanism for ensuring economic security and competitiveness of food industry enterprisesКонцептуальная модель механизма обеспечения экономической безопасности и конкурентоспособности предприятий пищевой промышленностиArticle10.18524/2413-9998/2020.3(46).214994