Авдіюк, К. В.Варбанець, Л. Д.Іваниця, Володимир ОлексійовичIvanytsia, Volodymyr O.Иваница, Владимир Алексеевич2018-07-242018-07-242015Мікробіологія і біотехнологіяhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/18083Мета. Оптимізуватиумови культивування продуцента а-амілази Achromobacter sp. 7а для підвищення рівня її біосинтезу. Методи. При вивченні впливу різних джерел карбону і нітрогену на біосинтез а-амілази крохмаль і натрій нітрат у базовому поживному середовищі замінювали на різноманітні вуглеводи і джерела нітрогену у кількості, еквівалентній до загального вмісту карбону (44,4%) і нітрогену (16,5%) у базовому середовищі. Активність а-амілази визначали йодо- метричним методом, вміст білка - методом Lowry et al. Для виявлення значущих елементів мінерального живлення базового середовища проводили відсіювальний експеримент. Визначення оптимальних концентрацій джерел карбону і нітрогену у поживному середовищі проводили шляхом двофакторного експерименту на чотирьох рівнях. Результати. Встановлено, що найвищий рівень синтезу фермента спостерігається на 3 добу глибинного культивування. Показано, що суміш солоду з крохмалем у співвідношенні 1:9 і натрій нітрат є оптимальними джерелами карбону і нітрогену, відповідно, для максимального біосинтезу фермента. Визначено оптимальні параметри біосинтезу а-амілази: температура 28 °С, вихідне значеннярНсередовища 6,0, об’єм поживного середовища 100 мл, кількість посівного матеріалу 15% та інтенсивність перемішування 210 об/хв. Висновки. За результатами двофакторного експерименту і підбору оптимальних умов культивування продукція а-амілази Achromobacter sp. 7а була підвищена у 4 рази.ukа-амілазаAchromobacter sp.оптимізаціядвофакторний експеримента-амилазаоптимизациядвофакторный экспериментa-amylaseoptimizationbifactorial experimentОптимізація умов культивування achromobacter sp. 7а - продуцента а-амілазиОптимизация условий культивирования achromobacter sp. 7а - продуцента а-амилазыOptimization of cultivation conditions for a-amylase producer achromobacter sp. 7aArticle