Васютинська, Ірина Григорівна2019-02-252019-02-252018Васютинська, І. Г. Біотехнологія визначення бацилярних контамінантів у рослинній сировині = Biotechnology of determination of bacilli contaminates in plant raw materials : дипломна робота бакалавра / І. Г. Васютинська; наук. кер. Г. В. Ямборко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. мікробіології, вірусології та біотехнології. – Одеса, 2018. – 39 с. + CD.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/22081Представлена розроблена генотипова діагностика одночасного визначення бацилярних збудників харчових отруєнь і регламентованих збудників псування харчових продуктів, яка, на відміну від фенотипової, дозволяє точно визначити зазначені види мікроорганізмів (Bacillus cereus, Paenibacillus polymyxa та Paenibacillus macerans) протягом 1 дня. Для проведення молекулярно-генетичної діагностики бацилярних збудників харчових отруєнь та псування харчових продуктів було здійснено підбір наступних пар специфічних олігонуклеотидних праймерів: nheA-F, nheA-R для токсигенних представників виду Bacillus cereus; 29PpF, 179PpR для виду Paenibacillus polymyxa; MAC 1, MAC 2 для виду Paenibacillus macerans, та оптимізовано параметри мультиплексної ПЛР. За використання ДНК бактерій референсних штамів - Eschеrichia coli УКМВ 906 та Staphylococcus aureus ОНУ 223 у ПЛР з обраними праймерами не було отримано жодного продукту ампліфікації, що свідчить про специфічність ПЛР.uk6.051401 біотехнологіябацілярні контамінантимолекулярно-генетична діагностикаполімеразна ланцюгова реакціябезпека харчових продуктівБіотехнологія визначення бацилярних контамінантів у рослинній сировиніBiotechnology of determination of bacilli contaminates in plant raw materialsDiplomas