Страшнова, Ірина ВалентинівнаStrashnova, Iryna V.Страшнова, Ирина Валентиновна2018-03-142018-03-142011Наукові праці Одеської національної академії харчових технологійhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/13022Досліджено антибіотикорезистентність, антагоністичні, кислотоутворювальні і адгезивні властивості у 8 штамів лактобактерій після тривалого зберігання у ліофілізованому стані. Встановлено, що 10-річне зберігання лактобактерій у ліофільно висушеному стані призвело до незначного зменшення прояву досліджених ознак у окремих штамів. Штами Lactobacillus plantarum ОНУ 13, ОНУ 1005, Lactobacillus curvatus ОНУ 215 і Lactobacillus fermentum ОНУ 25 зберегли початкові рівні стійкості до всіх антибактеріальних препаратів і антагоністичної активності до індикаторних умовно-патогенних бактерій і дріжджоподібних грибів. У процесі тривалого зберігання у штамів L. plantarum ОНУ 130, ОНУ 1005, L. curvatus ОНУ 215, L. fermentum ОНУ 25 і L. acidophilus ОНУ 291 незначно зменшилися показники кислотоутворення. Середні показники адгезії у всіх досліджених штамів зменшилися, але рівень адгезивності (за виняткому L. plantarum ОНУ 898) залишився таким самим, як на початку зберігання.It was investigated antibiotic resistance, antagonistic, acid-forming and adhesive properties in 8 strains of lactobacilli after prolonged storage in lyophilized form. It was found that 10-year storage lactobacilli in lyophilized condition led to a slight decrease in the manifestation of the studied characteristics in some strains. Strains of Lactobacillus plantarum ONU 13, ONU 1005, Lactobacillus curvatus ONU 215 and Lactobacillus fermentum ONU 25 retained the original levels of resistance to all antibiotics and antagonistic activity to indicator facultative pathogenic bacteria and yeasliked fungi. During long-term storage in the strains L. plantarum ONU 130, ONU 1005, L. curvatus ONU 215, L. ONU fermentum 25 and L. acidophilus ONU 291 slightly decreased acid-forming indexes. The indices of average adherence in all investigated strains decreased, but the adherence level (except for strain L. plantarum ONU 898) remained the same as at the beginning of storage.ukліофілізовані штами лактобактерійантибіотикорезистентністьантагоністична, кислотоутворювальна, адгезивна активностіantagonistic, acid-forming and adhesive propertieslactobacilliadherence levelПробіотичні властивості штамів лактобактерій після тривалого зберігання у ліофілізованому станіArticle