Gudzenko, O. V.Varbanets, L. D.Seifullina, Inna Y.Chebanenko, Olena A.Martsynko, Olena E.Аfanasenko, Е. V.Сейфулліна, Інна ЙосипівнаЧебаненко, Олена АнатоліївнаМарцинко, Олена ЕдуардівнаСейфуллина, Инна ИосифовнаЧебаненко, Елена АнатольевнаМарцинко, Елена Эдуардовна2022-10-052022-10-052020The Ukrainian Biochemical Journalhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/33867Recently enzyme preparations of microbial origin become increasingly important in different industries. Preparations of α-L-rhamnosidase are used in the pharmaceutical industry as well as in scientific work as a tool for analytical research. We have obtained purified α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus microorganism strains which are effective enzyme producers. The aim of the study was to estimate the ability of germanium coordination compounds to enhance enzyme catalytic activity. The effects of 11 heterometal mixed ligand tartrate (malate-)germanate compounds at 0.01 and 0.1% concentration on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum IMV F-100074, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus 1001 were studied at 0.5 and 24 h exposition. The inhibitory effect of [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH )2(Tart)2}3Cl2]·15H2 on P. tardum α-L-rhamnosidase was revealed. All studied compounds except [CuCl(phen)2][Ge(OH )(HMal)2] were shown to increase activity of P. tardum α-L-rhamnosidase at a longer term of exposition. Activity of E. erubescens α-L-rhamnosidase was shown to be stimulated by d-metal cation-free compounds. C. albidus α-L-rhamnosidase occurred to be insensitive to all compounds studied.Останнім часом ензими мікробного походження набувають все більшого значення в різних галузях промисловості. Препарати α-L-рамнозидази використовуються у фармацевтичній промисловості, а також у науковій роботі як інструмент для аналітичних досліджень. Нами одержано очищені препарати α-L-рамнозидази із штамів мікроорганізмів Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens і Cryptococcus albidus – ефективних продуцентів ензиму. Мета роботи – оцінити здатність координаційних сполук германію підвищувати каталітичну активність ензимів. Вивчено вплив 11 гетерометальних змішанолігандних тартрато-(малато-)германатів у концентрації 0,01 і 0,1% на активність препаратів α-L-рамнозидази Penicillium tardum ІМV F-100074, Eupenicillium erubescens 248 та Cryptococcus albidus 1001 за експозиції 0,5 і 24 год. Виявлено інгібувальний ефект сполуки [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH)2(Tart)2}3Cl2]·15H2O на α-L-рамнозидазу P. tardum. Встановлено, що всі досліджувані сполуки, крім [CuCl(phen)2] [Ge(OH)(HMal)2], підвищували активність α-L-рамнозидази P. tardum за тривалішого часу експозиції. Показано, що активність α-L-рамнозидази E. erubescens стимулювалась сполуками, які не містять у своєму складі катіонів d-металів. α-L-Рамнозидаза C. albidus виявилася нечутливою до всіх досліджуваних сполук.engermanium complexesα-L-rhamnosidasePenicillium tardum IMV F-100074Eupenicillium erubescens 248Cryptococcus albidus 1001α-L-рамнозидазагерманійвмісні сполукиThe influence of coordinative tartrate and malatogermanate compounds on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidusВплив координаційних тартрато- і малатогерманатних сполук на активність α-L-рамнозидаз Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens та Cryptococcus albidusArticlehttps://doi.org/10.15407/ubj92.04.085