Давтян, А. С.Зінченко, Оксана ЮріївнаЗинченко, Оксана ЮрьевнаZinchenko, Oksana Yu.Davtyan, A. S.Єлинська, Наталія ОлексіївнаYelynska, Nataliia O.2020-10-232020-10-232018«Наука і сучасність: виклики глобалізації», м. Київ: збірник статей (рівень стандарту, академічний рівень): зб. центру наук. публікацій «Велес» за матеріалами IVміжнар. наук.-практич. конф. – К.: Центр наукових публікацій, 2018.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/29305Досліджено вплив вільноживучих азотфіксувальних бактерій роду Azo-tobacter, виділених з ґрунтів Вірменії, на урожайність та якість зерна ячменю та пшениці. Оцінку впливу здійснювали після бактеризації насіннєвого матеріалу суспензією клітин азотфіксаторів, вимірюючи довжину надземної частини рослин, вагу 1000 зерен та вміст в них азоту та сирого протеїну. Оцінювали також урожайність оброблених культур. Установлено, що після обробки насіння довжина надземної частини рослин збільшувалася на в середньому на 10,6 см у ячменю та на 20,9 у пшениці. Вміст азоту в зерні підвищувався на 1,9% у обох культур. Обробка також призводила до збільшення розмірів зерен, підвищення вмісту сирого протеїну на 2,2-2,8% та врожайності.ukазотфіксаціяAzotobacterячміньпшеницяпідви-щення врожайностіnitrogen fixationbarleywheatproductivity in-creaseВплив представників роду Azotobacter на якість зерна та урожайність ячменю та пшениціThe influence of Azotobacter genus representatives on seed quality and productivity of barley and wheatArticle