Косьма, Юрій Олександрович2024-03-202024-03-202023Косьма, Ю. О. Захист біорізноманіття в міжнародному екологічному праві = Biodiversity Protection in International Environmental Law : кваліфікаційна робота магістра / Ю. О. Косьма. – Одеса, 2023. – 88 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/37949Від збереження та сталого використання біологічного різноманіття залежить вирішення такої глобальної проблеми, як забезпечення продовольчої безпеки населення нашої планети, чисельність якого, за оцінками фахівців, на початок 2022 р. досягла близько 8 млрд. осіб. Вже сьогодні постачання населення Землі продовольством опинилося під загрозою. Дещо більше 100 видів рослин з відомих і описаних 250 тис. в даний час забезпечують 90% споживаного продовольства. З них лише три види – пшениця, кукурудза та рис – відокремлюють людство від голоду. За оцінками вчених, за минуле століття зникло більше половини світової різноманітності продуктів. А з 8 тис. порід худоби 1,6 тис. перебувають під загрозою зникнення або вже вимерли. У США, за деякими оцінками, зникло близько 90% традиційних сортів овочів та фруктів. З 7 тис. сортів яблук, поширених тут у ХІХ ст., залишилося менше 100. На Філіппінах колись росли тисячі різновидів рису, зараз їх не більше 100. З полів Китаю за останні 100 років зникло майже 90 % сортів пшениці. У цих умовах цілком правдоподібним виглядає формування в сільськогосподарській політиці держав курсу на одомашнення нових видів диких тварин і рослин. Мета дослідження полягає у вивченні питань, пов’язаних зі збереженням, охороною і захистом біологічного різноманіття в міжнародному екологічному праві, визначення терміну «біологічне різноманіття» взагалі і на законодавчому рівні зокрема, міжнародно-правовими режимами щодо захисту біорізноманіття тощо.uk081 правоміжнародне екологічне правобіорізноманіттязахистштучні рифиЗахист біорізноманіття в міжнародному екологічному правіBiodiversity Protection in International Environmental LawDiplomas