Ярмуш, С. Х.Польовий, Анатолій МиколайовичБарсукова, Олена АнатоліївнаYarmush, S.Polovyi, Anatolii M.Barsukova, Olena A.2025-08-152025-08-152025Ярмуш С. Х. Агрокліматичні умови формування урожаю сочевиці в Західній Україні при зміні клімату / С. Х. Ярмуш, А. М. Польовий, О. А. Барсукова // Екологічні науки. – 2025. – № 2(59). – С. 236–243.2306-9716https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/42178Мета дослідження адаптувати базову модель оцінки агрокліматичних ресурсів для формування продуктивності сільсько-господарських культур поля до біологічних особливостей культури сочевиці. Модель заснована на концепції максимальної продуктивності рослин Х. Г. Тоомінга та результатах моделювання формування урожаю рослин А. М. Польового. Моделюються чотири агроекологічних рівня урожайності: потенційна, метеорологічно-можлива, дійсно можлива та урожайність у виробництві. Потенційна урожайність загальної біомаси визначається в залежності від інтенсивності фотосинтетично активної радіації (ФАР) і біологічних особливостей культури. Метеорологічно-можлива урожайність являє собою потенційну урожайність, яка буде обмежена впливом волого-температурного режиму. Формування дійсно можливої урожайності обмежується рівнем природної родючості ґрунту. Одержання рівня господарської урожайності загальної біомаси обмежується реально існуючим рівнем культури землеробства. На цій основі виконано оцінку агроекологічних умов формування урожаю сочевиці в Західній Україні (на прикладі Тернопільської області) в сучасних умовах та в умовах майбутніх змін клімату. Оцінка проведена шляхом порівняння агрокліматичних умов сучасного періоду (1991–2020 рр.) та при реалізації сценаріїв зміни клімату RCP 4.5 та RCP 8.5 на період 2021–2050 рр. Встановлено, що зменшення сумарного надходження ФАР (на 17–19%) та зниження температури повітря (на 0,7–0,80С) протягом вегетації сільськогосподарських культур призведе до збільшення тривалості вегетаційного періоду. Порівняння агроекологічних рівнів урожайності в сучасних умовах та в умовах майбутніх змін клімату показало, що при реалізації сценарних кліматичних умов відбудеться зниження рівня врожайності (на 17,8%), а урожайність квасолі зменшиться на 2,6–2,7 ц га-1. Допускається використання більш урожайних сортів сочевиці з більшою продуктивністю. Підвищити врожайність сочевиці в умовах зміни клімату до 15–17 ц га-1.The purpose of the study is to adapt the basic model of agroclimatic resources assessment for the formation of the productivity of field crops to the biological characteristics of the lentil crop. The model is based on the concept of maximum plant productivity by H. G. Tooming and the results of modeling the formation of plant yields by A. M. Polevoy. Four agroecological levels of yield are modeled: potential, meteorologically feasible, actually possible, and yield in production. The potential yield of total biomass is determined depending on the intensity of photosynthetically active radiation (PAR) and the biological characteristics of the crop. Meteorologically possible yield is a potential yield that will be limited by the influence of the moisture-temperature regime. The formation of actually possible yield is limited by the level of natural soil fertility. Obtaining the level of economic yield of total biomass is limited by the actually existing level of agricultural culture. On this basis, an assessment of the agroecological conditions for the formation of the lentil crop in Western Ukraine (using the example of Ternopil region) was carried out under current conditions and under conditions of future climate change. The assessment was carried out by comparing the agroclimatic conditions of the current period (1991–2020) and under the implementation of the RCP 4.5 and RCP 8.5 climate change scenarios for the period 2021–2050. It was established that a decrease in the total PAR input (by 17–19%) and a decrease in air temperature (by 0.7–0.8 0С) during the growing season of agricultural crops will lead to an increase in the duration of the growing season. A comparison of agroecological levels of yield under current conditions and under conditions of future climate change showed that under the implementation of the scenario climate conditions, the yield level will decrease (by 17.8%), and the yield of beans will decrease by 2.6–2.7 c ha-1. It is allowed to use more productive varieties of lentils with higher productivity. Increase the yield of lentils in conditions of climate change to 15–17 c ha-1.ukсочевицямоделькліматФАРтемпература повітряурожайністьlentilsmodelclimatePARair temperatureyieldАгрокліматичні умови формування урожаю сочевиці в Західній Україні при зміні кліматуАgroclimatic conditions of lentil crop formation in Western Ukraine under climate changeArticlehttps://doi.org/10.32846/2306-9716/2025.eco.2-59.36551.583:633.352664-6110