Заєць, С. О.Вольвач, Оксана ВасилівнаБарсукова, Олена АнатоліївнаVolvach, Oksana V.Barsukova, Olena A.2025-05-092025-05-092025Заєць С. О. Оцінка агрометеорологічних умов формування врожаїв озимого жита в Житомирській області при зміні клімату / С. О. Заєць, О. В. Вольвач, О. А. Барсукова // Ротмістровські читання частина 1: технології вирощування сільськогосподарських культур та трансформація властивостей ґрунту в умовах змін клімату : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. до 130-річчя заснування Одес. держ. с.-г. дослідної ст. (Одеса, 28 берез. 2025 р.). – Одеса: Одес. ДСДС ІКОСГ НААН, 2025. – С. 31–35.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/41286Жито вважається другою за значенням хлібною культурою після пшениці. Істотна різниця урожайності жита і пшениці у виробництві обумовлена головним чином тим, що пшеницю розміщують по кращих попередниках і краще удобрюють. Але все ж по роках урожай її менш стабільний, ніж жита. В Поліссі України, саме озиме жито є найбільш високоврожайною культурою насамперед серед колосових зернових. Жито озиме переважно сіють на бідних ґрунтах, тому воно значно поступається пшениці по врожайності. У порівняльних умовах жито дає більш високі і сталі врожаї. Виконано аналіз оцінки перезимівлі озимого жита шляхом порівняння даних за кліматичними сценаріями RCP4.5, RCP8.5 та середніх багаторічних характеристик кліматичних та агрокліматичних показників за період від сходів до закінчення вегетації (осінній період). За теоретичну основу для виконання розрахунків та порівняння результатів була використана та розроблена А.М. Польовим модель агроекологічних врожаїв сільськогосподарських культур.ukжитоозиме житозернові культуриперезимівля житаагрокліматичні показникизміни кліматуЖитомирська областьОцінка агрометеорологічних умов формування врожаїв озимого жита в Житомирській області при зміні кліматуArticle551.583:633.14