Гайдаржи, Анастасія Василівна2021-05-112021-05-112019Гайдаржи, А. В. Біотехнологічні властивості дріжжів призначення для виготовлення білих вин = Biotechnological properties of yeast for the production of white wines : дипломна робота магістра / А. В. Гайдаржи. – Одеса, 2019. – 56 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/30897Вивчені біологічні властивості дріжджів виділених на різних етапах виробництва (дріжджанка, акратофор), а також музейні культури, які відносяться до родини Saccharomycetaceae, роду Saccharomyces, видів: S. uvarum, S. bayanus, S. vini. В процесі селекції відібрано 2 раси холодо-, сульфатостійких та стійких до спирту дріжджів, що відрізнялися високою швидкістю накопичення біомаси і зброджування. Раса дріжджів S. uvarum 51-206 (1780) рекомендована для впровадження у виробництво вина «Шардоне», тому що вино було прозоре, солом’яно-зеленуватого кольору, надавав тонкий аромат з нотами яблук і цитрусових, м’який гармонічний смак з квітково-пряними відтінками, що забезпечує високу якість готового продукту. Дипломну роботу викладено на 59 сторінках, вона містить 11 таблиць та 4 рисунків. Наведено посилання на 65 джерел літератури (57 кирилицею та 8 латиницею).The biological properties of the selected at different stages of production (yeast, acratophore), as well as museum cultures, belong to the family Saccharomycetaceae, genus Saccharomyces, species: S. uvarum, S. bayanus, S. vini. In the selection process, 2 breeds of cold-, sulfate- and alcohol-resistant yeast were selected, with high rates of biomass accumulation and fermentation. The S. uvarum 51-206 (1780) yeast breed is recommended for the introduction of Chardonnay wine, as it gives the wine a soft harmonious taste with notes of exotic fruits and citron aftertaste, had a bright aroma with notes of acacia flowers and rose petals , straw color, which ensures high quality of the finished product. Diploma thesis is expounded on 58 pages, it contains 11 tables and 4 figures. It provides links to 65 references (57 cyrillic and 8 latinic).uk162 біотехнології та біоінженеріявинні дріжджіселекція та відбірбіотехнологіябіле виноwine yeastselection and selectioniotechnologywhite wineБіотехнологічні властивості дріжджів призначення для виготовлення білих винBiotechnological properties of yeast for the production of white winesDiplomas