Тоцкий, Владлен НиколаевичТоцький, Владлен МиколайовичTotskyi, Vladlen M.Дьяченко, Лариса ФедорівнаДьяченко, Лариса ФедоровнаDiachenko, Larysa FedorivnaТоптіков, Валентин АнатолійовичТоптиков, Валентин АнатольевичToptikov, Valentyn A.Полодієнко, О. Б.Полодиенко, О. Б.Polodiienko, O. B.2018-06-012018-06-011999Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16425Методом трансформації з використанням A grobacterium tumefaciens отри­мано трансгенні форми декількох сортів картоплі, які містять чужорідний ген-агоА, що обумовлює стійкість до гербіциду гліфосату. Трансгенні рос­лини, в порівнянні з контрольними, крім стійкості до гербіциду, виявляють і інші фізіологоічні та біохімічні властивості. Отримані трансгенні рослини використовуються як модельні об’єкти при вивченні особливостей експресії та взаємодії генів після введення у геном чужорідної генетичної інформації.Методом трансформации с использованием Agrobacterium tumefaciens получены транс­генные формы нескольких сортов картофеля, которые содержат чужеродный ген — агоА,обусловливающий резистентность к гербициду глифосату. Трансгенные растения, по сравнениию с контролем, кроме стойкости к гербициду имеют и другие физиологические и биохимические особенности. Полученные трансгенные растения используются как мо­дельные объекты для изучения особенностей экспрессии и взаимодействия генов после введения в геном чужеродной генетической информацииSeveral transgenic forms of potato were received as a result o f A grobacterium tumefaciens transform ation. These forms contain foreign aroA gene, which causes a herbicide resistance. Transgenic plants in contrast with control plants have other physiological and biochemical peculiarities. These transgenic potato plants are used as a model for study o f genes'expression and interaction after introduction of foreign genetic inform ation.ukкартоплятрансгенні формифенотипові особливостіпероксидазакартофельтрансгенны е формыфенотипические особенностипероксидазаpotatotransgenic formsbiochemical peculiaritiesperoxydaseДеякі фізіологічні і біохімічні особливості трлнсгенних рослин картопліНекоторые физиологические и биохимические особенности трансгенных растений картофеляSom e physiological and biochemical particularities of transgenic potato plantsArticle