Варбанець, Л. Д.Мацелюх, О. В.Нідялкова, Н. А.Гудзенко, О. В.Авдіюк, К. В.Шматкова, Н. В.Сейфулліна, Інна ЙосипівнаСейфуллина, Инна ИосифовнаSeifullina, Inna Y.2018-10-262018-10-262014Мікробіологічний журналhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19277Досліджували вплив координаційних сполук германію (IV) і стануму (IV): комплекс германію (IV) з нікотинамідом (Nad) [GeCl2(Nad)4]Cl2 (1), комплекси стануму (IV) з 2-гідроксибензоїлгідразоном 4-диметиламінобензальдегиду (2-OH-HBdb) [SnCl4(2-OH-Bdb·H)] (2), 3-гідрокси-2-нафтоїлгідразоном 2-гідроксинафтальдегиду (3-OH-H2Lnf) [SnCl3(3-OH-HLnf)] (3) та ізонікотиноїлгідразоном 2- гідроксибензальдегіду [SnCl3(Is·H)]·(4) на активність пептидаз 1 і 2 Bacillus thuringiensis, α-L-рамнозидаз Cryptococcus albidus, Eupenicillium erubescens та α-амілази Aspergillus fl avus var. oryzae. Результати свідчать, що всі досліджені сполуки по-різному впливають на активність досліджуваних ферментів: суттєво не змінюють еластолітичну активність пептидаз 1 и 2 B. thuringiensis, повністю інгібують амілазу A. fl avus var. oryzae, активують або пригнічують активність α-L-рамнозидаз C. albidus та E. erubescens. Значні відмінності впливу сполук (3, 4) на активність були спостережені у разі останніх. Особливість впливу (1) порівняно з (2-4) вірогідно пов’язана з наявністю різних центральних атомів комплексоутворювачів: германію (IV) (1) та стануму (IV) (2-4). Деяку подібність в пригніченні α-L-рамнозидази C. аlbidus сполуками (1) і (4) можна пояснити присутністю піридинового кільця в молекулах їх лігандів. Найменш активною виявилася сполука (2) з координаційним вузлом {SnCl4ON}. Характери активності (3, 4) виявилися зовсім різними: суттєве підвищення α-L-рамнозидази C. аlbidus і повне пригнічення α-L-рамнозидази E. еrubescens (3), а для (4) спостерігалась зворотна картина. З урахуванням однакового координаційного вузла {SnCl3О2N} головну роль у даному випадку відіграє зміна гідразидного фрагменту в молекулах їх лігандів.ukBacillus thuringiensisCryptococcus albidusEupenicillium erubescensAspergillus fl avus var. oryzaeпептидазиα-L-рамнозидазикоординаційні сполуки германію (IV) і ста- нуму (IV)пептидазыα-L-рамнозидазыα-амилазакоординационные соединения германия (IV) и станума (IV).peptidasesα-L-rhamnosidasesα-amylasecoordinative compounds of germanium (IV) and stanum (IV)α-амілазаВплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмівВлияние координационных соединений германия (IV) и станума (IV) на активность некоторых гликолитических и протеолитических ферментов микроорганизмовInfluence of coordinative compounds of germanium (IV) and stanum (IV) on activity of some microbial enzymes with glycolytical and proteolytical actionArticle