Галкін, Борис МиколайовичГалкин, Борис НиколаевичGalkin, Borys M.Фіногенова, Марія ОлексіївнаФиногенова, Мария АлексеевнаFinohenova, Mariia O.Семенець, Анастасія СергіївнаСеменец, Анастасия СергеевнаSemenets, Anastasiia S.Галкін, Микола БорисовичГалкин, Николай БорисовичGalkin, Mykola B.Філіпова, Тетяна ОлегівнаФилиппова, Татьяна ОлеговнаFilipova, Tetiana O.2022-01-272022-01-272021Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnologyhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/32392Морські мікроорганізми мають унікальні метаболічні та фізіологічні особливості і є важливим джерелом нових біомолекул, зокрема, таких як поверхнево-активні речовини (Біо-ПАР). Низькомолекулярні біосурфактанти представлені гліколіпідами, фосфоліпідами, жирними кислотами, ліпопептидами та ліпопротеїдами, а високомолекулярні – сумішами гетерополіцукридів, ліпополіцукридів, ліпопротеїдів та білків. Основні роди бактерій, які виробляють Біо-ПАР це Pseudomonas, Bacillus, Acinetobacter, Antarctobacter, Rhodococcus, Halomonas, Alcanivorax, Pseudoalteromonas та Marinobacter. У огляді розглядаються структура та функції Біо-ПАР, виділених з морських мікроорганізмів.Морские микроорганизмы имеют уникальные метаболические, физиологические особенности и являются важным источником новых биомолекул, таких, в частности, как поверхностно-активные вещества (Био-ПАВ). Низкомолекулярные ПАВ представлены гликолипидами, фосфолипидами, жирными кислотами, липопептидами и липопротеидами, а высокомолекулярные – смесями гетерополисахаридов, липополисахаридов, липопротеидов и белков. Основными родами бактерий, которые синтезируют Био-ПАВ, являются Pseudomonas, Bacillus, Acinetobacter, Antarctobacter, Rhodococcus, Halomonas, Alcanivorax, Pseudoalteromonas и Marinobacter. В обзоре рассматривается структура и функции Био-ПАВ, выделенных из морских микроорганизмов.Marine microorganisms have unique metabolic and physiological characteristics and are an important source of new biomolecules such as biosurfactants. Low molecular weight surfactants are glycolipids, phospholipids, fatty acids, lipopeptides and lipoproteins, and high molecular weight surfactants are mixtures of heteropolysaccharides, lipopolysaccharides, lipoproteins and proteins. The main general of bacteria that synthesize biosurfactants are Pseudomonas, Bacillus, Acinetobacter, Antarctobacter, Rhodococcus, Halomonas, Alcanivorax, Pseudoalteromonas and Marinobacter. This review examines the structure and function of biosurfactants isolated from marine microorganisms.ukморські мікроорганізмиБіо-ПАРгліколіпідифосфоліпідижирні кислотиліпопептидиліпопротеїдигетерополіцукриліпополіцукридиморские микроорганизмыБио-ПАВгликолипидыфосфолипидыжирные кислотылипопептидылипопротеидыгетерополисахаридылипополисахаридылипопротеидыmarine microorganismsbiosurfactantsglycolipidsphospholipidsfatty acidslipopeptideslipoproteinsheteropolysaccharideslipopolysaccharideslipoproteinsБіосурфактанти морських мікроорганізмів: І. Структура та функціїБиосурфактанты морских микроорганизмов: І. Структура и функцииBiosurfactants from marine microorganisms: I. Structure and functionsArticlehttp://dx.doi.org/10.18524/2307-4663.2021.3(53).242877