Полтавцева, Н. В.Poltavtseva, N. V.2018-06-052018-06-051999Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16534Встановлено, що рівень лактату і пірувату у тканинах за діабету збіль­шується у крові, печінці, мозку та серці. Співвідношення лактат/піруват підвищується у крові й знижується в інших досліджених органах. Інсулін і вітамінний комплекс нормалізують ці показники, причому дія вітамінного комплексу є більш виразною. Оптимальний ефект спостерігається за їх су­місного застосування.Установлено, что уровень лактата и пирувата при диабете повышается в крови, пече­ни, мозге и сердце. Соотношение лактат/пируват повышается в крови и снижается в ос­тальных органах. Инсулин и ВК нормализуют эти показатели, причем действие ВК более выражено. Оптимальный эффект оказывает комбинация этих препаратовIt was shown that lactate and pyruvate quantities are increased in diabetic rats. The lactate/pyruvate ratio is increased in blood and decreased in liver, brain and heart. Insulin and to a considerable extent vitamin complex reliably normalise these indexes. Both these preparates have optimal effect in combination.ukалоксановий діабетвітамінний комплексінсулінпіруваталлоксановый диабетвитаминный комплексинсулинпируватalloxan diabetesvitamin complexinsulinpyruvateДія інсуліну та вітамінного комплексу на вміст лактату та пірувату в тканинах щурів з алоксановим діабетомДействие инсулина и витаминного комплекса на содержание лактата и пирувата в тканях крыс с аллоксановым диабетомInsuline and vitamin complex effects on lactate and pyruvate concentrations in rats with alloxan diabetesArticle