Shvets, H. V.Швець, Г. В.Швец, А. В.Dontsova, T. A.Донцова, Т. АIvanytsia, Volodymyr O.Іваниця, Володимир ОлексійовичИваница, Владимир АлексеевичKilic, A. O.Килич, А. О.2018-06-042018-06-041999Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/16519Lactobacillusjohnsonii strain Lai isolated from commercial yogurt Lcl produced Nestle-Mis Co. excretes a substance with antagonistic activity against a variety of pathogenic and opportunist pathogenic icrooorganisms, and some lactic acid cocci, but doesn’t inhibit other lactobacilli. Antimicrobial substance from this strain is active at pH between 3 and 5, heat resistant, and possesses low molecular weight (< 1000). According its properties it isn’t identical of bacteriocin.Lactobacillus johnsonii штам Lai, який був ізольований з комерційного йогурту Lcl компанії Нестле", виробляє речовину сильної антагоністичної активності щодо багатьох патогених та умовнопатогених мікроорганізмів і деяких молочнокислих коків, але вона не пригноблювала ріст інших лактобацил. Антимікробна речовина цього штаму активна в межах pH 3 і 5, стійка до нагрівання та має низьку молекулярну вагу (< 1000). За своєю характеристикою вона не відноситься до бактеріоцину.Lactobacillus johnsonii штамм L a i, изолированный из промышленного йогурта Lc компании “Нестле” , выделяет вещество с сильной антагонистической активностью по отношению ко многим патогенным и условно-патогенным микроорганизмам и некоторым молочнокислым коккам, но не угнетает другие лактобациллы. Антимикробное вещество этого штамма активно при значениях pH от 3 до 5, термостабильно и обладает низким молекулярным весом (< 1000). По своим характеристикам оно не идентично бактериоцину.enlactobacilliantimicrobial substanceantagonistic activityлактобацилиантимікробна речовинаантагоністична активністьлактобациллыантимикробное веществоантагонистическая активностьAntimicrobial substance from a dairy Lactobacillus strainАнтимікробна речовина з промислового штаму LactobacillusАнтимикробное вещество промышленного штамма LactobacillusArticle