Титаренко, Надія ВолодимирівнаTytarenko, Nadiia V.2018-11-142018-11-142017Інноваційні технології та інтенсифікація розвитку національного виробництва: матеріали IV міжнар. наук.-практ. конф. 30 листоп. 2017 р. Частина 1. Тернопіль : Крок, 2017. 327 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/19517Завдяки своєму хімічному складу плоди ожини мають тонкий стійкий аромат, високі смакові, дієтичні та лікувальні властивості. Вони можуть бути використані як у свіжому, так і замороженому вигляді, а, також, у консервній промисловості при виготовленні соків, джемів, желе, лікерів, йогуртів і так далі. У нашій країні культура ожини безшипної є мало вивченою, і тому недостатньо використовується в садівництві, а вирощується, в основному, в колекціях наукових установ і у садівників-аматорів. Сучасні методи біотехнології рослин відкривають нові можливості для вирішення проблеми отримання екологічно чистої сільськогосподарської продукції ожини [1]. Важливим напрямом використання культури ізольованих тканин рослин є розмноження і, головне, оздоровлення посадкового матеріалу. Цей метод отримав назву клональногомікророзмноження рослин. Метод дозволяє отримувати з однієї меристеми сотні тисяч рослин на рік і в наш час він став комерційним [2].ukожина безшипнаселекціясадивний матеріалметод клонального мікророзмноженнянапіврідке поживне середовищеОптимізація клонального мікророзмноження ожини в культурі in vitroArticle