Андрющенко, О. В.Страшнова, Ірина ВалентинівнаAndriushchenko, О. V.Strashnova, Iryna V.2024-01-122024-01-122023Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnologyhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/37107Охарактеризовано біологічні особливості, патогенез, методи виявлення, ідентифікації та контролю грибів роду Fusarium, що здатні викликати захворювання у рослин різних видів, зокрема ячменю та пшениці. Наведено інформацію про основні мікотоксини, що синтезують фузарії, а також способи зниження їх концентрації в ураженому зерні. Наголошено на необхідності розробки та впровадження біотехнологічних методів контролю збудників фузаріозу.Biological features, pathogenesis, methods of detection, identification and control of fungi of the genus Fusarium, capable of causing diseases in various types of plants, in barley and wheat. Information is provided about the main mycotoxins synthesized by fusaria, as well as ways to reduce their concentration in the affected grain. The need for the development and implementation of biological methods for controlling fusarium pathogens is noted.ukFusariumмікотоксинибіологічні методи контролюзахворювання зерновихmycotoxinsbiological control methodsgrain diseasesХарактеристика представників роду Fusarium, що викликають захворювання зернових культурCharacteristics of representatives of the genus Fusarium causing cereal crops diseasesArticlehttp://dx.doi.org/10.18524/2307-4663.2023.3(59).293001