Матковська Анастасія Ігорівна2020-03-042020-03-042018Матковська, А. І. Пробіотичні властивості поліштамових композицій бактерій роду Lactobacillus = Probiotic properties of lactobacilli polystrain compositions : дипломна робота магістра / А. І. Матковська; наук. кер. Г. В. Ямборко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. мікробіології, вірусології та біотехнології. – Одеса, 2018. – 63 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/27351У роботі проведено дослідження пробіотичних властивостей 13 штамів бактерій роду Lactobacillus. Робота включала в себе визначення антагоністичних, лізоцим-синтезуючих та адгезивних властивостей, дослідження чутливості штамів до антибіотиків, несприятливих умов шлунково-кишкового тракту та здатності до кислотоутворення. Також визначили біосумісність штамів з найбільш яскраво вираженими пробіотичними властивостями. Було відібрано три штами – Lactobacillus spp. 175, М2 та М3 та зкомбіновано у консорціуми та комбінації з різним співвідношенням біомаси. Додатково провели дослідження антагоністичних властивостей комбінацій та консорціумів, за результатами яких найбільш активною була комбінація № 6 6 (співвідношення біомаси – 1 Lactobacillus sp. М2 : 2 Lactobacillus sp. М3 : 2 Lactobacillus sp.175) У даному варіанті вдалося досягти інгібування всіх тест-культур та збільшення діаметрів відсутності росту на 3 – 16 %. Роботу викладено на 63 сторінках, вона містить 10 таблиць та 7 рисунків. Наведено посилання на 63 джерела літератури (28 кирилицею та 35 латиницію).This work studies probiotic properties of 13 strains of bacteria of the genus Lactobacillus. The work included the definition of antagonistic, lysozyme-synthesizing and adhesion properties, the study of strain sensitivity to antibiotics, adverse conditions of the gastrointestinal tract and the ability to acidify. It was also determined the biocompatibility of strains with the most pronounced probiotic properties. Next three strains were selected: Lactobacillus spp. 175, M2 and M3; and combined in consortia and combination with different biomass ratios. In addition, we undertook the antagonistic properties study of the combinations and consortia. According to these results, the combination № 6 (ratio of biomass – 1 Lactobacillus sp. М2 : 2 Lactobacillus sp. М3 : 2 Lactobacillus sp.175) was the most active. It was possible to achieve inhibition of all test cultures and increase the diameter of the growth absence by 3 – 16 % in this combination. Diploma thesis is presented in 63 pages, it contains 10 tables and 7 figures. It provides links to 63 references (28 Cyrillic and 35 Latin).This work studies probiotic properties of 13 strains of bacteria of the genus Lactobacillus. The work included the definition of antagonistic, lysozyme-synthesizing and adhesion properties, the study of strain sensitivity to antibiotics, adverse conditions of the gastrointestinal tract and the ability to acidify. It was also determined the biocompatibility of strains with the most pronounced probiotic properties. Next three strains were selected: Lactobacillus spp. 175, M2 and M3; and combined in consortia and combination with different biomass ratios. In addition, we undertook the antagonistic properties study of the combinations and consortia. According to these results, the combination № 6 (ratio of biomass – 1 Lactobacillus sp. М2 : 2 Lactobacillus sp. М3 : 2 Lactobacillus sp.175) was the most active. It was possible to achieve inhibition of all test cultures and increase the diameter of the growth absence by 3 – 16 % in this combination. Diploma thesis is presented in 63 pages, it contains 10 tables and 7 figures. It provides links to 63 references (28 Cyrillic and 35 Latin)uk091 біологіяантагоністична активністьпробіотичні властивостіагезивність мікроорганізмівлізоцим-синтезуюча активністьантибіотикограмакомопзиціїконсорціумиantagonistic activityLactobacillus spp.probiotic propertiesmicroorganism adhesionlysozyme-synthesizing activityantibioticogramcompositionsconsortiaПробіотичні властивості поліштамових композицій бактерій роду LactobacillusProbiotic properties of lactobacilli polystrain compositionsDiplomas