Степул, Руслан Сергійович2024-10-102024-10-102024Степул, Р. С. Морфофізіологічні індикатори стану звичайного окуня в природному середовищі мешкання і умовах аквакультури = Morphophysiological indicators of the ordinary perch state in the natural habitat and in the aquaculture conditions_ : кваліфікаційна робота бакалавра / Р. С. Степул. – Одеса, 2024. – 77 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39467Використання виловлених із природних водойм окунів у харчових цілях обмежується високою зараженістю круглими гельмінтами (еустронгілідами), тому для одержання екологічно чистої товарної продукції використовують технології індустріальної аквакультури - системи установки замкнутого водопостачання (УЗВ). Сучасна технологія забезпечує можливість цілорічного вирощування цих риб, гарантує виживання личинок, та легший контроль за їхнім ростом і розвитком, що виключає канібалізм, характерний для риб родини окуневих. На фізіологічні показники річкового окуня впливають такі чинники водного середовища, як температура води, вміст кисню, величина pH, сольовий склад, ступінь забрудненості водойми та ін.. Кров, як найбільш лабільна тканина, швидко реагує на вплив зовнішнього середовища, тому дослідження показників крові дає об'єктивні оцінки фізіологічного стану риб. Культивування риб містить у собі низку процесів, зокрема перевезення та контрольну обробку риб, які безпосередньо спричиняють певний стрес. Після стресу риба реагує по-різному, підтримуючи гомеостаз організму. Метою роботи був аналіз індикаторів морфофізіологічного стану звичайного окуня в природному середовищі існування і вирощуваного в штучних умовахuk207 водні біоресурси та аквакультураохорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсівбакалавркультивування рибфізіологічні показникичинники водного середовищадослідження показників кровіМорфофізіологічні індикатори стану звичайного окуня в природному середовищі мешкання і умовах аквакультуриMorphophysiological indicators of the ordinary perch state in the natural habitat and in the aquaculture conditions_Diplomas