Ковтун, Ірина Олегівна2022-05-282022-05-282020Ковтун, І. О. Біотехнологія застосування бактерій роду Lactobacillus у аквакультурі для стимуляції росту риб = Biotechnology of using bacteria of Lactobacillus genus for stimulation of fish growth in aquaculture : дипломна робота магістра. – Одеса, 2020. – 56 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/32987Було вивчено морфологічні, біохімічні та біотехнологічні властивості молочнокислих бактерій з губок Чорного моря. Методом полімеразної ланцюгової реакції у реальному часі підтверджено належність виділених бактерій до роду Lactobacillus. Досліджені штами лактобацил завдяки синтезу органічних кислот проявляли виражену антагоністичну активність щодо E. faecalis, B. subtilis, P. vulgaris, M. luteus, P. aeruginosa, E. coli, K. pneumonia, С. maltaromaticum, L. innocua, L. ivanovii, і найбільша кількість досліджених антагоністів (82,5 % штамів) пригнічувала B. subtilis та P. vulgaris.. За культивуванні на середовищі Lacticagar2 усі штами проявляли максимальну антагоністичну активність, на рівень якої максимально впливала присутність пептону (r = 0,77), глюкози (r = 0,75) та ацетату натрію (r = 0,68) у штаму L. vacinostercus ONU2 та ацетату натрію (r = 0,79) та етанолу (r = 0,67) у L. bifermentans ONU55. При використанні L. bifermentans ONU19 в якості пробіотика виживання акваріумних риб X. variatus в дослідній групі було на 31,2 % більшим, ніж у контрольній групі. Розроблено технологічну схему виготовлення пробіотичного препарату для годування акваріумних риб на основі бактерій штаму L. bifermentans ONU19. Роботу викладено на 56 сторінках, вона містить 13 рисунків та 2 таблиці. В роботі наведено посилання на 84 джерела літератури (13 кирилицею та 71 латиницею).uk162 біотехнології та біоінженеріяLactobacillusпробіотикисклад поживних середовищаквакультураБіотехнологія застосування бактерій роду Lactobacillus у аквакультурі для стимуляції росту рибBiotechnology of using bacteria of Lactobacillus genus for stimulation of fish growth in aquacultureDiplomas