Гуцман, Назар Миколайович2024-10-072024-10-072024Гуцман, Н. М. Вплив погодних умов на формування продуктивності гороху в Черкаській області = The influence of weather conditions on pea productivity formation in the Cherkasy oblast : кваліфікаційна робота бакалавра / Н. М. Гуцман. – Одеса, 2024. – 64 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/39426Цінність гороху полягає у його універсальності. Він може використовуватися в харчовому, кормовому, технічному та агротехнічному напрямках. У насінні гороху залежно від сорту та погодних умов міститься 2–2,5% жиру, 20–30% білка, 55–65% безазотистих екстрактивних речовин, 4–5% клітковини. Зріле насіння використовують у їжу в натуральному вигляді, круп'яна промисловість виробляє з нього крупу. Мозкові та цукрові сорти гороху використовуються для консервування у вигляді зеленого горошку та лопатки. Велика кормова цінність гороху, насіння якого є білковим компонентом під час виробництва збалансованих концентрованих кормів. Зелена маса, також багата на білки, є прекрасним кормом для сільськогосподарських тварин і використовується у свіжому вигляді, для виробництва сінажу, силосу, трав'яного борошна, гранул, брикетів і т. ін. Широкого поширення набули змішані посіви гороху із зерновими та хрестоцвітими культурами. Горохове борошно використовують як концентрований корм для худоби. У 1 кг насіння гороху міститься 1,17 корми. од. і 180 – 240 г перетравного протеїну, в 1 кг зеленої маси – 013 корм. од. та 25 г білка; в 1 кг соломи – відповідно 0,23 та 31.uk103 науки про Землюгідрометеорологіябакалаврумови Черкаської областіагрокліматичні умовигорохботанічні значенняморфологічні значеннявплив добривВплив погодних умов на формування продуктивності гороху в Черкаській областіThe influence of weather conditions on pea productivity formation in the Cherkasy oblastDiplomas