Сабуні, СібаАлександрова, Олександра ІгорівнаAleksandrova, Oleksandra I.2025-05-282025-05-282025Сабуні С. Дослідження вмісту каротиноїдів у листі та насінні Coriandrum sativum залежно від умов екстракції / С. Сабуні, О. І. Александрова // Від експериментальної та клінічної патофізіології до досягнень сучасної медицини і фармації : матеріали 7 наук.-практ. конф. студентів та молод. вчених з міжнар. участю (Харків, 15 трав. 2025 р.). – Харків : НФаУ, 2025. – С. 255–256.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/41552Каротиноїди – це природні пігменти, що мають важливе значення для здоров’я людини завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Одним із перспективних джерел цих сполук є листя та насіння Coriandrum sativum (коріандру посівного), яке традиційно використовують у кулінарії та медицині. Ефективність вилучення каротиноїдів з рослинної сировини значною мірою залежить від умов екстракції, зокрема, типу розчинника, тривалості, температури та способу попередньої обробки сировини. Сучасні дослідження підтверджують, що використання мікрохвильового сушіння в комбінації з ультразвуковою екстракцією є одним із найбільш ефективних способів збереження біоактивних компонентів, зокрема каротиноїдів, у листі коріандру. Такі методи дозволяють зберегти високу концентрацію антиоксидантів і поліфенолів, мінімізуючи при цьому втрати термолабільних речовин.ukкаротиноїдиCoriandrum sativumекстрагуваннябіоактивні сполуки сировиниДослідження вмісту каротиноїдів у листі та насінні Coriandrum sativum залежно від умов екстракціїArticle