Шерен, Анастасія Вадимівна2022-05-242022-05-242020Шерен, А. В. Генетичний апарат клітин слинних залоз дрозофіли за впливу деяких харчових добавок = Genetic apparatus of Drozophila salivary gland cells under the influence of certain nutritional supplements : дипломна робота магістра. – Одеса, 2020. – 62 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/32971Проведено дослідження ефекту внесення у культуральне середовище для вирощування Drosophila melanogaster комерційних препаратів харчових барвників Індигокарміну® і Понсо червоного® та підсилювачів смаку глутамат натрію®, бензоат натрію®. Наявність ефекту оцінювали на рівні організму за змінами показників пристосованості імаго дрозофіл та на клітинному рівні – за ступенем політенії хромосом клітин слинних залоз личинок третьої стадії розвитку. Показано відсутність вірогідного впливу на показники пристосованості дрозофіли при додаванні у поживне середовище харчових барвників Індигокармін® і Понсо червоний® у широкому діапазоні концентрацій, рекомендованих виробником і вірогідне зменшення тривалості життя піддослідних комах при внесенні у поживне середовище підсилювачів смаку глутамат і бензоат натрію. Низькі концентрації синтетичних барвників і підсилювачі смаку зменшували темпи проходження ендоциклів ендоредуплікації клітинами слинних залоз личинок Drosophila melanogaster. Дипломна робота викладена на 62 сторінки, вона містить 8 рисунків, 2 оригінальні мікрофотографії та 7 таблиць. Наведено посилання на 105 публікацій (83 кирилицею та 21 латиницею).uk091 біологіяDrosophila melanogasterполітенні хромосомихарчові барвникипідсилювачі смакуіндигокармінпонсо червонийглутамат натріюбензоат натріюпоказники пристосованостіГенетичний апарат клітин слинних залоз дрозофіли за впливу деяких харчових добавокGenetic apparatus of Drozophila salivary gland cells under the influence of certain nutritional supplementsDiplomas