Александрова, Олександра ІгорівнаAleksandrova, Oleksandra I.Бачуріна, М. О.2024-07-052024-07-052024Бачуріна М. О. Вплив кислот на процес вилучення та зберігання антоціанів в екстрактах Hibiscus sabdariffa L. / М. О. Бачуріна // Збірник тез доповідей 80-ї звітної студентської наукової конференції ОНУ імені І. І. Мечникова, секція «Хімія» (Одеса, 23–25 квіт. 2024 р.) [Електронний ресурс] / під ред. к. х. н., доц. В. В. Менчука, к. х. н., доц. А. Ф. Тимчук. – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2024. – С. 6–7.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/38591Визначення фітохімічного складу пелюсток Hibiscus sabdariffa L., за багатьма дослідженнями, показав наявність в них наступних антоціанів: ціанідин-3-О-глюкозид, ціанідин-3-О-самбубіозид, дельфінідин-3-О-самбубіозид, мальвідин-3-О-глюкозид петунідин-3-О-глюкозид, дельфінідин-3-О-глюкозид. Присутність антоціанів в складі пелюстків рослини надає їй інтенсивне червоне забарвлення. Антоціани володіють антиоксидантною активністю, що призводить до зниження пероксидного окиснення та знешкодження вільних радикалів. Найбільш широке застосування екстрагентів для вилучення антоціанів з відповідної сировини знайшли такі розчинники, як вода, метанол, етанол та водно-етанольна суміш з додаванням певної кількості хлористоводневої кислоти. Використання кислот у водно-етанольній суміші сприяє проникненню розчинника у тканини рослин, крім того відбувається збільшення стабільності екстрактів, перешкоджаючи появі грибів, які руйнують антоціани шляхом їх розщеплення. Кисле середовище екстрактів призводить до того, що антоціани переважно знаходяться у формі катіону флавілію. В нашій експериментальній роботі в якості екстрагента використовувався етиловий спирт 70%, в який для підкислювання середовища додавали певну кількість відповідних кислот. В роботі були використані наступні кислоти: хлористоводнева, лимонна, аскорбінова та саліцилова. Вміст антоціанів в відповідних екстрактах визначали спектрофотометричним методом за стандартною методикою.ukантоціаниHibiscus sabdariffa L.екстрагентвилучення антоціанівстабільність вилучених антоціанівВплив кислот на процес вилучення та зберігання антоціанів в екстрактах Hibiscus sabdariffa L.Article