Басюл, Олена ВладленівнаЯмборко, Ганна ВалентинівнаІваниця, Володимир ОлексійовичБасюл, Елена ВладленовнаЯмборко, Анна ВалентиновнаИваница, Владимир АлексеевичBasiul, Olena V.Yamborko, Hanna V.Ivanytsia, Volodymyr O.2015-04-202015-04-202014Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Heraldhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/6310Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университетаВивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.Изучено влияние состава криозащитных сред на сохранение жизнеспособности и биохимической активности лиофидизированного штамма лактобактерий. Установлено, что использование защитной среды, в состав которой входит обезжиренное молоко (40 %), сахароза (20 %), натрий лимоннокислый (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) и желатин (1 %) позволяет сохранить жиз- неспособность и биохимическую активность лиофилизированного штамма L. plantarum ONU315. Показано, что при хранении лиофилизированной культуры штамма на протяжении 6 месяцев, бактерии – представители микробиоты плодовых тел вешенки обыкновенной остаются чувствительными к его антагонистическому действию.Cryoprotective media composition effect on viability and biochemical activity saving of freeze-dried lactobacilli strain was studied. It was established that protective media, which includes skim milk (40 %), sucrose (20 %), sodium citrate (20 %), lactose (9,5 %), maltose (9,5 %) and gelatin (1 %), could retain viability and biochemical activity of lyophilized strain L. plantarum ONU315. It is shown, that bacteria – the representatives of oyster mushroom fruiting bodies microbiota, remain sensitive to strain lyophilized culture antagonistic action during storage for 6 months.ukLactobacillus plantarumліофілізаціязбереження життєздатностікислотоутворенняантагоністична активністьLactobacillus plantarumзащитная средалиофилизациясохранение жизнеспособностикислотообразованиеантагонистическая активностьLactobacillus plantarumprotective medialyophilizationviability savingacid productionantagonistic activityВплив складу захисних середовищ на збереження житт єздатності та біотехнологічних власт ивост ей ліофілізованих бактерій Lactobacillus Plantarum ONU315Влияние сост ава защитных сред на сохранение жизнеспособност и и биотехнологические свойст ва лиофилизированных бактерий Lactobacillus plantarum ONU315Protective media composition influence on freezedried bacteria Lactobacillus plantarum ONU315 viability and biotechnological properties savingArticle