Boyko, Yu. I.Zhuminska, Hanna I.Lukina, A. V.Zakemichnaya, I. V.Ivanytsia, Volodymyr O.Tovkach, F. I.Жуминская, Анна ИвановнаЖумінська, Ганна ІванівнаИваница, Владимир АлексеевичІваниця, Володимир Олексійович2019-02-262019-02-262016XIIth International Scientific and Practical Conference daRostim 2016 BIOTECHNOLOGY FOR AGRICULTURE AND ENVIRONMENTAL PROTECTION: Proceedings - Odessa: I.I. Mechnikov Odessa National University, 2016 - 244 p.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/22176The work relates to the general problem of complex relationships in ecosystems involving pathogenic bacteria from the microbial community that accompanies the pathogenic process. The phage-cell relationship between virulent phages and Pantoea agglomerans, which is the most widespread bacteria, is established. The universal indicator system to identify phages of Agrobacterium vitis and Erwinia amylovora tree pathogens, based on in situ soil studies, is offered. Results of work are also about the presence of lysogenic state in P. agglomerans, A.vitis, E. amylovora and the creation of biotechnology to produce large quantities of bacteriophages using fermenter. The general scheme of obtaining bacteriophages can be expanded not only in plant pathology but also in medicine and veteranari.На сьогодні стан вивчення бактеріофагів фітопатогенних бактерій, які особливо небезпечні для агропромислового виробництва таких, як Е. amylovorai, A. vitis не дозволяє ефективно проводити біологічні заходи для боротьби і захисту від враження рослин опіком плодових дерев і раком винограду. Фаги Е. amylovora є важливим предметом вивчення, втім на сьогодні секвеновано і занесено до бази даних GenBank лише 11 геномів. Виділені і охарактеризовані 24 нових бактеріофага, вірулентні до бактерій Е. amylovora [BomY. etal., 2011]. Встановлено, що бактерії Е. amylovora інфікують прокаріотичні віруси з хвостовими відростками трьох основних родин Myoviridae, Siphoviridae і Podoviridae [Adriaenssens E.M. et al., 2011;Bom Y. et al., 2011]. Представники цих родин складають 24,8%, 57,3%, і 14,2% від усіх бактеріальних вірусів, відповідно [AckermannH.W., 2012]. Що стосується фагів A. vitis, то про їх природу та розповсюдження взагалі відсутня будь-яка інформація як у вітчизняній так і у зарубіжній літературі. Сучасний стан науки свідчить про те, що всі бактеріофаги, які персистують разом з важливою фітопатогенною бактерію Е. amylovorae вірулентними і не завжди активні щодо основного патогена [TovkachF.I. etal., 2013; TovkachF.I. etal., 2013; FaidukY.V., 2015]. Відомі фаги виділені з зазначених екологічних ніш мають різну морфологію [MullerL, etal., 2011, RoachD. R. etal., 2013; MeczerK., 2014] і первинну послідовність геному [DomotorD. etal., 2012]. Дані фаги є також полівалентними і вражають Р. agglomerans, яка, як правило, супроводжує патоген.ukкоконтроль бактерійМожливість коконтролю бактерій асоційованих з рослинами за допомогою специфічних бактеріофагівArticle