Чигріна, Євгенія Ігорівна2024-05-282024-05-282023Чигріна, Є. І. Біохімічний склад, харчові та лікарські властивості насіння гарбуза = Biochemistry composition, eatables and medicinal property of pumpkin seeds : кваліфікаційна робота магістра / Є. І. Чигріна. – Одеса, 2023. – 41 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/38226Харчову якість насіння гарбуза сорту «Маслянка». оцінювали за вмістом білку, вуглеводів і ліпідів та їх жирнокислотного складу. Загальний вміст вуглеводів складав 4,01 % на вихідну речовину, білку – 34,91 %, жирів – 46,67 %. Жири були представлені 4 ненасиченими ЖК (лінолева, олеїнова, гондоїнова та ліноленова), з вмістом 84,08 % від суми ЖК. Насичені жири містили пальмітинову, стеаринову та арахінову ЖК, їх вміст 14,96 % від суми ЖК. Співвідношення насичених до ненасичених ЖК складало 1 : 5,6. Гарбузова олія проявила антимікробну дію як проти грамнегативних, так і грампозитивних бактерій. Кормова добавка з насіння гарбуза слабо впливала на життєздатність мух-дрозофіл.The nutrition value of pumpkin seeds of “Maslanka” cultivar estimated by content of protein, carbohydrate, lipids and their fatty acids. In total content on outcome matter of carbohydrate was 4,01 %, protein – 34,91 %, and lipids – 46,67%. Lipids were represented by 4 unsaturated FA (linolic, oleic, gondoic та linolenoic), with total content 84,08 % from summary FA. Saturated lipids consisted with palmitic, stearic and arachidonic FA, their content was 14,96 % from summary FA. Correlation between saturated and unsaturated FA was 1: 5,6. Pumpkin seed oils demonstrated antimicrobial action as well as Gr+ and Gr- bacterias. Fodder addition from pumpkin seed had a little effect on drosophila viability.uk091 біологіямагістрнасіння гарбузаоліяхарчова цінністьантимікробна діяpumpkin seedoilnutrition valueantimicrobial actionБіохімічний склад, харчові та лікарські властивості насіння гарбузаBiochemistry composition, eatables and medicinal property of pumpkin seedsDiplomas