Ямборко, Ганна ВалентинівнаПилипенко, Л. М.Пилипенко, І. В.Yamborko, Hanna V.Pylypenko, LiudmylaPylypenko, InnaЯмборко, Анна Валентиновна2020-02-192020-02-192017Вісник Львівського університетуhttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/27240Своєчасне виділення й ідентифікація бактерій роду Bacillus – представників епіфітної мікробіоти рослинної сировини – є необхідним кроком для прогнозування і гарантування безпеки рослинної продукції та дає змогу оперативно вносити корективи у технологічний процес консервування, а це, у свою чергу, забезпечує відповідність продуктів харчування міжнародним стандартам. У результаті досліджень розроблено методику підготовки зразків харчових продуктів і оптимізовано параметри полімеразно-ланцюгової реакції з підібраними групо- і видоспецифічними праймерами для діагностики у тестованих зразках регламентованих бацилярних контамінантів, які впливають на безпеку продукції – штамів Bacillus cereus. Полімеразна ланцюгова реакція зі специфічними праймерами nhe A F і nhe A R, підібраними до ділянки гена nhe A, підтвердила приналежність усіх тестованих штамів, виділених із рослинної сировини та консервів, до виду Bacillus cereus; розмір ампліконів становив 553 п.о. Температура 50 ºС виявилася оптимальною для відпалу праймерів nhe AF та nhe AR гена до nhe A B. cereus. Мінімальна кількість клітин B. cereus, яку можна виявити у рослинній сировині методом ПЛР, дорівнює 102КУО/мл, що свідчить про високу чутливість ПЛР.The distinction and identification of bacilli – representatives of the plant raw materials epiphytic microbiota is a necessary step for forecasting and ensuring the safety of plant products. It allows to promptly make adjustments to the technological process of preservation, which ensures the accordance of food products to the international standards. The technique for preparing food samples has been developed and polymerase chain reaction parameters with selected group- and species-specific primers have been optimized. This provides a way to diagnose regulated bacillary contaminants in the test samples that affect the safety of products – Bacillus cereus strains. Polymerase chain reaction with specific primers nhe A F and nhe A R, selected to the site of the gene nhe A, confirmed the affiliation of all tested strains isolated from plant material and canned to the enterotoxigenic Bacillus cereus species; the size of the amplicons was 553 bp. The temperature of 50 °C was found to be optimal for the annealing of the nhe AF and nhe AR primers to nhe A Bacillus cereus gene. The minimum quantity of B. cereus cells that can be detected in the plant material by PCR is 102 CFU/ ml, which indicates a high PCR sensitivity.uksafety of plant productspolymerase chain reactionenterotoxigenic Bacillus cereusбезпека рослинної продукціїполімеразна ланцюгова реакціяентеротоксигенні Bacillus cereusДетекція ентеротоксигенних Bacillus cereus у рослинній сировиніDetection of enterotoxygenic Bacillus cereus in vegetable raw materialsArticle