Науменко, Кристина Ігорівна2025-04-172025-04-172024Науменко, К. І. Особливості виділення, ідентифікації та деякі практичні аспекти використання полісахаридів дріжджів = Features of extraction, identification and some practical aspects of using yeast polysaccharides : кваліфікаційна робота магістра / К. І. Науменко. – Одеса, 2024. – 134 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/41047Кваліфікаційну роботу виконано на кафедрі аналітичної та токсикологічної хімії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, на кафедрі харчової хімії, експертизи та біотехнологій Одеського національного університету й присвячено розробленню способу виділення та характеристиці полісахаридів дріжджів роду Saccharomyces cerevisiae. Робота є частиною наукових досліджень, що проводяться за темою кафедри № 323 «Розробка та удосконалення комбінованих методів контролю якості фармацевтичних препаратів, продуктів харчування та об'єктів навколишнього середовища» (№ держ. реєстрації 0122U00230). Мета роботи: розроблення простого способу виділення полісахаридів дріжджів та характеристика чистого отриманих продуктів, а саме β-глюкану та манану, як перспективних функціонально-фізіологічно активних інгредієнтів. В результаті даної роботи обґрунтовано спосіб виділення полісахаридів клітинних стінок дріжджів Saccharomyces cerevisiae – β-глюкану та манопротеїну, досліджено їх структуру за допомогою ферментних методів, поляриметрії, ІЧ та ЯМР-спектроскопії. Можлива область застосування: використання отриманих продуктів, як дієтичної добавки в фармацевтичної промисловості чи як функціонально- активних інгредієнтів у технологіях харчової промисловості .uk102 хіміямагістрполяриметріяІЧ-спектрофотометріяЯМР-спектрофотометріяполісахаридиОсобливості виділення, ідентифікації та деякі практичні аспекти використання полісахаридів дріжджівFeatures of extraction, identification and some practical aspects of using yeast polysaccharidesDiplomas