Кімуржий, Ірина Іванівна2023-11-032023-11-032023Кімуржий, І. І. Антифунгальна активність штамів лактобактерій з Чорного моря та їх біотехнологічний потенціал = Antifungal activity of the strains of lactobacteria from the Black Sea and their biotechnological potential : дипломна робота бакалавра / І. І. Кімуржий. – Одеса, 2023. – 47 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/36533Проведено дослідження антифунгальної активності тринадцяти ізолятів лактобактерій з води Чорного моря та мідій методом дифузії в агар. У результаті вісім ізолятів з морської води (МКБ В.1.1, В.1.2, В.1.3, В.1.4, В.1.5, В.1.дк, В.2.3, В.2.4) та один ізолят, виділений з ліквору мідій (МКБ М.4.1), повністю пригнічували ріст міцелію та спороутворення Penicillium expansum УКМ F-575 та Aspergillus niger УКМ F-16706 упродовж семи днів. Висока антифунгальна активність нових ізолятів лактобактерій свідчить про можливість їх потенційного використання у різних галузях біотехнології.A study of the antifungal activity of thirteen isolates of lactobacilli from the Black Sea water and mussels using the agar diffusion method was conducted. As a result, eight seawater isolates (LAB W.1.1, W.1.2, W.1.3, W.1.4, W.1.5, W.1.дк, W.2.3, W.2.4) and one mussel liquor isolate (LAB M4.1) completely inhibited mycelial growth and sporulation of Penicillium expansum UКМ F-575 та Aspergillus niger UКМ F-16706 within seven days. The high antifungal activity of new isolates of lactobacteria indicates a possibility of their potential use in various fields of biotechnology.uk162 біотехнології та біоінженеріяантифунгальна активністьгрибимідіїмолочнокислі бактеріїАнтифунгальна активність штамів лактобактерій з Чорного моря та їх біотехнологічний потенціалAntifungal activity of the strains of lactobacteria from the Black Sea and their biotechnological potentialDiplomas