Сминтина, Валентин АндрійовичСкобєєва, Валентина МихайлівнаЗавезіон, Т. Ф.Smyntyna, Valentyn A.Skobieieva, Valentyna M.Zavezion, T. F.Смынтына, Валентин АндреевичСкобеева, Валентина МихайловнаЗавезион, Т. Ф.2010-09-082010-09-082008Сенсорна електронiка i мiкросистемнi технологiї = Sensor Electronіcs and Mіcrosystem Technologіeshttps://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/227Проведено дослідження оптичного поглинання і фотолюмінесценції нанокристалів сульфіду кадмію, вирощених методом золь-гель технології в харчовій та фотографічній желатинах. Показано, що при рівних умовах синтезу в харчовій желатині формуються нанокристали більшого розміру, ніж в фотографічній желатині. Зроблено висновок про те, що фактором, який визнає розмір нанокристалів сульфіду кадмію, є в’язкість желатини, що безпосередньо пов’язано з присутністю в ній домішок. In this work are explored studies of the optical absorption and photoluminescence of nanocristals sulfide cadmium, synthesed by method sol-gel technologies in food and photographic gelatine. It is shown that under equal condition of the syntheses in food gelatine are formed nanocristals greater size, than in photographic gelatine. It is made conclusion that, factor, defining size nanocristals sulfide cadmium, is viscosity gelatines, which is directly connected with presence of the impurites. В работе проведены исследования оптического поглощения и фотолюминесценции нанокристаллов сульфида кадмия, выращенных методом золь-гель технологии в пищевой и фотографической желатинах. Показано, что при равных условиях синтеза в пищевой желатине формируются нанокристаллы большего размера, чем в фотографической желатине. Сделан вывод о том, что фактором, определяющим размер нанокристаллов сульфида кадмия, является вязкость желатины, которая непосредственно связана с наличием в ней примесей.enнанокристали сульфіду кадміюметод золь-гель технологіїпоглинанняфотолюмінесценціяхарчова желатинафотографічна желатинаnanocristals sulfide cadmiumsol-gel technologyabsorptionphotoluminescencefood gelatinephotographic gelatineнанокристаллы сульфида кадмияметод золь-гель технологиипоглощениефотолюминесценцияпищевая желатинафотографическая желатинаВплив домішок матричного розчину на розмір нанокристалів сульфіду кадмію, синтезованих по методу золь-гель технологіїImpurity influence of the matrix solution on the size of cadmium sulfide nanocrystals, synthesized by sol-gel technologyВлияние примесей матричного раствора на размер нанокристаллов сульфида кадмия, синтезированных по методу золь-гель технологииArticle