Боднарюк, Наталія Володимирівна2024-12-242024-12-242024Боднарюк, Н. В. Вивчення деяких апіпродуктів як природних імуномодуляторів = Study of some apiproducts as natural immunomodulators : кваліфікаційна робота магістра / Н. В. Боднарюк. – Одеса, 2024. – 57 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/40219Кваліфікаційна робота була виконана на кафедрі фармакології та технології ліків факультету хімії та фармації Одеського національного університету (ОНУ) імені І. І. Мечникова. Згідно з держбюджетною науково- дослідною темою кафедри «Фармакологічна корекція змодельованих патологічних станів шляхом застосування розроблених лікарських засобів» №0122U200545, робота присвячена аналізу біологічно активних компонентів у деяких продуктах бджільництва. Головна мета роботи полягала в детальному дослідженні впливу концентрацій розчинника на екстракцію біологічно активних речовин з обраних зразків апіпродуктів (маточного молочка, бджолиного пилку та перги). Встановлення вмісту поліфенольних сполук та флавоноїдів, ідентифікація окремих речовин та їх кількість. Визначення концентрацій полісахаридів та аскорбінової кислоти. Аналізуючи літературні джерела, виявлено, що кількість зарубіжних препаратів, які включають апіпродукти, перевищує кількість українських аналогів. Що свідчить про потребу у поглиблених дослідженнях для подальшого виробництва препаратів в Україні. На основі проведених досліджень було з'ясовано, що всі зразки дослідження мають багатий комплекс біологічно активних речовин. Найвищий вміст поліфенольних сполук та полісахаридів виявлено в екстракті пилку за умов екстрагування 70 % водно-етанольною сумішю. Лідером за вмістом аскорбінової кислоти був зразок маточного молочка проекстрагованого 90 % розчинником.uk226 фармація, промислова фармаціяфармаціямагістрапіпродуктиприродні імуномодуляториматочне молочкобджолиний пилокВивчення деяких апіпродуктів як природних імуномодуляторівStudy of some apiproducts as natural immunomodulatorsDiplomas