Федькова, Альона Віталіївна2021-06-042021-06-042020Федькова, А. В. Технологічні умови екстракції біологічно активних сполук з шишок хмелю та встановлення їх антиоксидантної активності : дипломна робота магістра / А. В. Федькова. – Одеса, 2020. – 52 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/31165Забезпечення раціонального підходу до розробки оптимальної технології виробництва нових та удосконалення технології виробництва вже існуючих цільових продуктів, отриманих при екстракції біологічно активних сполук з лікарської рослинної сировини залишається й сьогодні актуальною задачею промислової технології, незважаючи на широке різноманіття фітопрепаратів на фармацевтичному ринку України. Робота присвячена дослідженню впливу основних чинників і особливостей кінетики екстракції рослинної сировини Humulus lupulus. Мета роботи полягає у досліджені параметрів екстракції для оптимізації процесу вилучення суміші біологічно активних сполук поліфенольної природи з Humulus Lupulus та дослідження їх антиоксидантної активності. За результатами проведеного дослідження було встановлено вплив різних факторів на повноту екстракції. Показано, що екстракт з шишок хмелю володіє вираженою антиоксидантною активністю, оскільки в реакції аутоокиснення адреналіну сприяє зниженню швидкості реакції на 20 %. При цьому показано, що відсоток інгібування реакції складає 81,37%, а розвиток АОА має лінійний характер в часі, з дещо більш стрімким зростанням показників в перші 45 секунд до 44,5% та сягаючи 67,72% на кінець досліду.ukтехнологічні умовиекстракціябіологічно активні сполукишишки хмелюантиоксидантна активність102 хіміяТехнологічні умови екстракції біологічно активних сполук з шишок хмелю та встановлення їх антиоксидантної активностіTechnological conditions of extraction of biologically active compounds from hop cones and establishment of their antioxidant activityDiplomas