Сабуні, Сара2025-12-082025-12-082025Сабуні, С.. Дослідження фітохімічного складу екстрактів Eruca sativa залежно від стану сировини = Study of the phytochemical composition of Eruca sativa extracts depending on the state of the raw material : кваліфікаційна робота магістра / С. Сабуні. – Одеса, 2025. – 90 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/43304Кваліфікаційну роботу виконано на кафедрі загальної та клінічної фармації факультету хімії та фармації Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Робота присвячена дослідженню впливу умов екстракції та попередньої обробки сировини Eruca sativa на вміст біологічно активних речовин і фармакологічну активність отриманих екстрактів. Основна мета роботи полягала у визначенні оптимальних умов екстракції для максимального вилучення біологічно активних речовин, а також у дослідженні антиоксидантної та протизапальної активності екстрактів Eruca sativa. За результатами дослідження встановлено, що оптимальними умовами екстракції є використання 70–90 % етанолу: для листя — без попередньої обробки, для насіння — з попереднім кип’ятінням. Виявлено, що попереднє заморожування сировини призводить до зниження вмісту термолабільних сполук. Екстракти демонструють високу антиоксидантну активність: для листя – 92,27 % за DPPH реагентом та для насіння – 92,57 %, також виражену протизапальну дію на моделі трипсин-індукованого запалення кінцівки щурів, знижуючи набряк на 16–18 % відносно нелікованих тварин. Результати роботи свідчать про перспективність використання Eruca sativa для розробки фітопрепаратів з антиоксидантними та протизапальними властивостями, зокрема для місцевого застосування.uk226 фармація, промислова фармаціямагістрEruca sativaбіологічно активні речовиниекстракціяантиоксидантна діяпротизапальна активністьДослідження фітохімічного складу екстрактів Eruca sativa залежно від стану сировиниStudy of the phytochemical composition of Eruca sativa extracts depending on the state of the raw materialDiplomas